Måling: Danskerne vil hellere have velfærd end nulvækst

Røde vælgere er mest skeptiske over for nulvækst, men også en stor del af blå bloks tilhængere er imod.

Hvis valget står mellem velfærd eller nulvækst, peger to ud af tre danskere på det første.

En vælgerundersøgelse fra Epinion viser, at flere danskere siger nej tak til nulvækst, hvis det går ud over velfærden.

Epinion har spurgt 1038 danskere, om de ønsker nulvækst i de offentlige udgifter - også selvom det betyder færre penge til eksempelvis daginstitutioner, skoler, hospitaler og ældrepleje. Her svarer 68 procent nej, mens 22 procent svarer ja.


Hvis man deler vælgerne op i rød og blå blok, bliver det tydeligt, at flest nulvækst-kritikere befinder sig til venstre for midten.

90 procent af vælgerne fra rød blok afviser nulvækst. I blå blok ønsker 44 procent nulvækst, mens 43 procent er imod.

Målingen er foretaget for Bupl, der organiserer pædagogerne i Danmark, og formand Elisa Bergmann bider mærke i, at størstedelen af vælgerne takker nej til nulvækst.

- Danskerne ønsker en offentlig sektor af høj kvalitet. Derfor er det slet ikke tidspunktet at tale om nulvækst, når flere velfærdsområder stadig ligger ned efter de seneste års nedskæringer under krisen, siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:


- Derfor glæder det mig, at der også er mange vælgerne i blå blok, som prioriterer velfærd frem for nulvækst.

Ifølge beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil konsekvenser af nulvækst i det offentlige forbrug for 2016-2020 koste 25.000 personer i offentlig beskæftigelse - svarende til 21.000 fuldtidsstillinger.

Bupl oplyser, at det vil få konsekvenser for børnene, fordi det vil skære op til 1680 fuldtidsstillinger væk i daginstitutionerne frem mod 2020, hvis Venstre friholder sundhedsområdet for nulvækst, som partiet har sagt i løbet af valgkampen.

- Nulvækst vil ramme børneområdet hårdt. Især fordi udgangspunktet i forvejen er historisk dårlige normeringer, siger Elisa Bergmann og uddyber:

- Hvis man måler normeringerne i daginstitutionerne i dag op imod niveauet i 2009, mangler der hele 4400 fuldtidsansatte pædagoger på landsplan. Den nuværende regering er langsomt begyndt at genoprette kvaliteten, og den udvikling må vi ikke ødelægge.

Emneord: FV2015, Nulvækst, Epinion, BUPL, Elisa Bergmann
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 24.05.17
  Regeringen og KL vil styrke skoleledernes uddannelse

  Skoleledere skal fremover kunne tage en uddannelse med en formel specialisering i skoleledelse, mener KL og regeringen efter forslag fra en arbejdsgruppe.

 • 29.06.15 Ledelse
  Fælles a-kasse-indsats forenkler jobreformen

  De fire a-kasser på FTF-området har slået sig sammen om at organisere de mange nye samtaler, som landets ca. mere end 100.000 forsikrede arbejdsløse skal have med både jobcentre og a-kasser som følge af beskæftigelsesreformen. Samarbejdet begrænser det logistikkaos og ressourcespild, som mange har frygtet.

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

 • 15.06.15 Politik
  Danmark i balance – Husk fundamentet

  Det nordjyske Kommunekontaktråd, KKR Nordjylland, har sendt et åbent brev til de nordjyske folketingspolitikere. "Husk fundamentet" lyder budskabet.

 • 15.06.15 Velfærd
  En fattig barndom, et sværere voksenliv

  Børn, der er vokset op i økonomiske trængte familier, klarer sig dårligere i voksenlivet på en række områder: De uddanner sig mindre, tjener mindre, de er oftere arbejdsløse og flere af dem får førtidspension end børn fra mere velstillede familier. Det viser en ny rapport fra SFI, som dog også dokumenterer, at børnene relativt set tjener mere end deres forældre.