Måling giver kæmpe lussing til Socialdemokraterne

I en ny Megafon-måling blæses Socialdemokraterne tilbage. Radikale og Alternativet går kraftigt frem. - Ikke en måling, jeg er glad for, siger Nicolai Wammen (S).

Socialdemokraterne står over for en kæmpe vælgerlussing ifølge en ny Megafon-måling.
 
I målingen, der er lavet for TV2 og Politiken, går Socialdemokratiet hele syv procentpoint tilbage siden sidste Megafon-måling i november og valget i fjor. Dermed lander partiet på blot 19,3 procent og 34 mandater, skriver Politiken.
 
Målingen viser samtidig, at Dansk Folkeparti er det største parti med 20,2 procent af stemmerne, hvilket svarer til 36 mandater.
 
Faldet er så stort, at Megafon onsdag, helt utraditionelt, lavede en ekstra måling og spurgte cirka 2000 respondenter i stedet for de normale 1000.
 
Den gode nyhed for Socialdemokratiet er, at vælgerne i langt overvejende grad bliver i oppositionsblokken. Og navnlig Radikale Venstre og Alternativet, der har ført an i kritikken af udlændingestramningerne, går massivt frem.

Radikale Venstre lander på 8,5 procent mod 5,0 procent i novembermålingen og 4,6 procent ved valget. Alternativet stiger til hele 9,3 procent fra 5,6 procent i november og 4,8 ved seneste valg.  Samlet set giver målingen stadig rødt flertal med i alt 90 mandater til S, R, AL, EL og SF.

Ifølge administrerende direktør hos Megafon Asger H. Nielsen kan vælgernes lussing til Socialdemokratiet begrundes i flygtningekrisen.
 
- Vi har bedt hver eneste, der er gået fra Socialdemokratiet i målingen, om at begrunde det, og når jeg kigger på alle begrundelserne, er det for 80 procents vedkommende flygtningene, som er den helt entydige årsag, siger Asger H. Nielsen til Politiken.
 
Valgforsker og professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen kalder over for Politiken nedgangen en "dramatisk" udvikling for Socialdemokratiet, fordi det er "uhørt", at et parti taber fire procentpoint eller mere fra den ene måling til den anden. 
 
Ifølge ham kan målingen dog basere sig på en meget aktuel tendens med grundlag i de seneste asylstramninger.
 
Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) fastholder over for avisen, at partiet fører den nødvendige politik.
 
- Hvis man tager det alvorligt, at antallet af mennesker, der kommer til Danmark, har betydning for, hvordan vi sikrer en god integration, og at vi har mulighed for at fastholde det danske velfærdssamfund, siger han. 
 
Alternativet er næststørst i rød blok i frisk måling
Alternativet, der først kom i Folketinget i juni sidste år, er i målingen rød bloks næststørste parti. Asylpolitikken er også årsagen til Alternativets fremgang, mener Rasmus Nordqvist, Alternativets politiske ordfører.
 
- Vi kan godt både smile og grine af det, men det har været en meget voldsom uge i dansk politik, og derfor kigger vi også på den måling med de forbehold, som der er. Men vi er selvfølgelig glade for, at folk har givet udtryk for, at den politik, der er blevet vedtaget her på det seneste, ikke er den rigtige, siger han til Ritzau.
 
Alternativet får 9,3 procent af stemmerne i målingen. Det er mere end Enhedslisten, De Radikale og SF. I mandater betyder det 17. Ved folketingsvalget i juni sidste år landede Alternativet på 4,8 procent af stemmerne og dertilhørende ni mandater.
 
- Målingen viser, at de partier, som ønsker, at Danmark tager ansvar for den flygtningekrise, der er i Europa, og som ønsker en fælles international løsning, går frem. Det er meget positivt, siger Rasmus Nordqvist.
 
 
S om vælgernes lussing: De har svært ved asylstramninger
En måling med blot 19,3 procent af stemmerne er ikke noget, man ligefrem jubler over hos Socialdemokraterne.
 
- Det er ikke en måling, jeg er glad for, siger den socialdemokratiske politiske ordfører, Nicolai Wammen, til Ritzau.
 
Nicolai Wammen er ikke tvivl om, hvad der er grunden til, at partiet nu får et rap over fingrene: Stramningerne på asylpolitikken.
 
- Jeg meldte mig heller ikke ind i Socialdemokratiet, fordi jeg drømte om at lave stramninger i forhold til børn og forældres familiesammenføring. Når vi har valgt at føre den her politik, så er det fordi, vi står i en helt ekstraordinær situation i Europa og Danmark, siger han og påpeger, at man bliver nødt til at se på det store billede. Vi ønsker en balance, hvor man på den ene side hjælper mennesker i nød - og Danmark er et af de lande, der tager imod flest flygtninge - men samtidig også siger, at antallet har en betydning.
 
For det handler ifølge den politiske ordfører om at kunne lave en ordentlig integration for dem, der kommer hertil, og det er derfor, partierne har stemt for stramningerne, siger han. 
 
- Og det tror jeg, der er nogle vælgere, der reagerer på.
 
Men Socialdemokraterne er et "parti, der tager ansvar", siger Nicolai Wammen.
 
- Også når det er svært. Det er en del af Socialdemokratiets dna. Vi står på mål for den linje, vi har lagt, og de stramninger vi har stemt for.
 
Men ifølge Nicolai Wammen skal det diskuteres, hvordan indsatsen kan blive styrket i nærområderne, og der er det vigtigt, at EU træder i karakter og leverer en stærkere indsats, mener han.
 
- Vi har gjort det helt klart for regeringen, at vi ønsker en styrket indsats i nærområderne. Både i ord og handling. Og vi synes, det er en kæmpe fejl, at regeringen og blå blok sætter kikkerten for det blinde øje.
 
Emneord: Flygtninge, Målinger, Socialdemokraterne, Nicolai Wammen, Alternativet, Rasmus Nordqvist, Megafon-måling, Meningsmåling
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også