Måling giver SF fodfæste efter krisetid

SF er næsten halveret i forhold til valget, men ny måling giver partiet tiltrængt luft til spærregrænsen. SF er igen ved at have styr på det, mener Holger K. Se partiernes aktuelle status hos vælgerne her.

Kan SF få indflydelse på SR-regeringens politik? Hvordan skal man få vælgere tilbage fra Enhedslisten? Vil kritikerne på SF's venstrefløj samarbejde loyalt med den nye formand?

Masser af spørgsmål tårner sig op foran SF's nye formand, Pia Olsen Dyhr, efter at partiet for lidt mere end en måned siden på tumultarisk vis forlod regeringen.

Dengang var SF helt nede blot 2,4 procent af stemmerne. Men i en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau i forgangne uge, står SF til 4,7 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Dermed får SF lidt luft til spærregrænsen.


Målingen er indsamlet efter SF's ekstraordinære landsmøde den første weekend i marts, hvor Pia Olsen Dyhr for første gang mødte SF-baglandet som formand for partiet.

Selv om der fortsat er langt op til valgresultatet, så viser resultatet ifølge SF's fungerende gruppeformand, Holger K. Nielsen, at partiet er på rette vej.

- Vi skal stadig gerne lidt højere op, men jeg synes, det afspejler, at vi er ved at have styr på det igen, siger Holger K. Nielsen.

Han forventer, at SF i kraft af kommende udspil og politiske resultater kan vinde endnu flere vælgere tilbage.

Spørgsmål: I fik 9,2 procent af stemmerne ved valget i 2011. Er det målet at komme op på det resultat igen?

- Vi har ikke et mål om, at vi skal op på det resultat. Alle ved, at det har slidt på os at være i regering, og vi har ligget meget under valgresultatet i hele perioden. Målet er, at vi får et stabilt resultat næste gang.

- Om det er ni procent eller syv eller seks, det ved jeg ikke. Det går jeg ikke så højt op i. Vi er meget tilfredse med, at det stille og roligt stabiliserer sig, siger Holger K. Nielsen.

På landsmødet tog Pia Olsen Dyhr afstand til flere af S-R-SF-regeringens beslutninger - blandt andet reformerne af dagpenge og kontanthjælp samt konflikten om lærernes forberedelsestid.

Dermed tog hun hul på at tegne det nye SF - her giver den nye meningsmåling lidt tiltrængt arbejdsro, vurderer Hans Mortensen, der er politisk journalist på Weekendavisen og forfatter til en bog om SF.

- Målingen tyder på, at partiets frie fald er stoppet, og det er vel det bedste, Pia Olsen Dyhr kunne opnå i første runde. Det giver hende ro til at finde en politisk platform og begynde at genrejse partiet, siger Hans Mortensen.

Han mener, at Pia Olsen Dyhr er kommet godt fra land:

- På landsmødet kom man langt med at rejse gejsten internt. Nu skal hun udadtil få tegnet, hvilket parti SF egentlig er. Det har vælgerne haft svært ved at se, mens SF var i regering, siger Hans Mortensen.

SF er samtidig voldsomt udfordret af Enhedslisten, der står til at få 10,8 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 4,1 procentpoint i forhold til valget i 2011.

- Den plads, SF forlod på den danske venstrefløj, da man gik i regering, er ikke ledig i samme omfang, fordi Enhedslisten har flyttet sig meget. I forsøget på at få en bred base igen, tror jeg SF vil prøve at markere sig som det grønne parti, siger Hans Mortensen.

FAKTA: Sådan ville vælgerne stemme i dag

 
 
 
 
 
Danskerne ville gøre Lars Løkke Rasmussen (V) til statsminister, hvis der var valg i dag, viser måling.

Sådan fordeler stemmerne sig på partierne:

Regeringssiden står til 78 mandater, mens oppositionen står til 97. De sidste fire pladser i Folketinget er til Grønland og Færøerne.

Tallene i parentes angiver forskellen i procent fra folketingsvalget 15. september 2011.

Den maksimale usikkerhed på denne måling er på +/-2,7 procentpoint.

* Socialdemokraterne: 34 mandater, svarende til 19,2 procent (-5,6)

* Det Radikale Venstre: 17 mandater, svarende til 9,7 (+0,2)

* Det Konservative Folkeparti: 8 mandater, svarende til 4,4 (-0,5)

* Socialistisk Folkeparti: 8 mandater, svarende til 4,7 (-4,5)

* Liberal Alliance: 8 mandater, svarende til 4,5 (-0,5)

* Kristendemokraterne: 0 mandater, svarende til 0,3 (-0,5)

* Dansk Folkeparti: 32 mandater, svarende til 18,4 (+6,1)

* Venstre: 49 mandater, svarende til 27,7 (+1,0)

* Enhedslisten: 19 mandater, svarende til 10,8 (+4,1)

* Øvrige: 0 mandater, svarende til 0,4 (+0,4)

Voxmeters politiske meningsmåling baserer sig på telefoninterview gennemført i uge 10 2014 (3.-9. marts) med 1048 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover.

Voxmeter afdækker i tabellen kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Cirka 23 procent af de adspurgte var i tvivl om partivalg, ville ikke stemme, stemme blankt eller var ikke stemmeberettigede.

 

Emneord: Meningsmåling, Voxmeter
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 07.12.18 Velfærd
  Måling: 8 ud af 10 bakker op om menneskerettighederne

  Ny meningsmåling fra Amnesty International viser, at danskerne mener, at der skal være grundlæggende rettigheder for alle

 • 04.01.16 Velfærd
  Ældre på plejecentre og i egen bolig er tilfredse med hjælpen

  Mere end 8 ud af 10 ældre, der bor på plejehjem eller i plejebolig, er tilfredse med den hjælp, de får. Tilfredsheden er også høj blandt ældre, der modtager hjemmehjælp i egen bolig. Det viser en ny undersøgelse, som Sundheds- og Ældreministeriet og KL offentliggør i dag.

 • 13.05.11 Velfærd
  Fire ud af fem ældre vil have frit valg af plejebolig

  Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 78 procent af de ældre ønsker frit valg af plejebolig. Det er syv procent flere end sidste år. Dansk Erhverv: det er en udvikling vi skal støtte med mangfoldighed i tilbuddene. Fire ud af fem ældre ønskede selv at vælge plejebolig i 2010. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Samtidig er ventetiden på plejehjem faldet, og kun 6 kommuner overholder ikke ventetidsgarantien på 60 dage. Det er en forbedring i forhold til sidste år.