Måling: Kontroversielt højrefløjsparti er Sveriges største

Det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna har overhalet både Socialdemokraterna og Moderaterna.

For første gang nogensinde er Sverigedemokraterna det største parti i en svensk meningsmåling.

Hele 25,2 procent af vælgerne peger på det indvandringskritiske parti i målingen, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Metro.

De næststørste partier, Socialdemokraterna og Moderaterna, står til henholdsvis 23,4 og 21,0 procent af stemmerne.

Sören Holmberg, professor i statskundskab ved universitetet i Göteborg, taber dog ikke kæben over målingen.

- Det her er ikke en kæmpe overraskelse. Vi har længe set den her tendens med, at Sverigedemokraterna er på vej frem. Og årsagen er ganske enkel, siger Sören Holmberg til Metro.

Han peger blandt andet på, at flygtninge- og indvandrerspørgsmål samt kriminalitet fylder meget i debatten - emner, hvor Sverigedemokraterna står stærkt.

Politilog Andreas Johansson Heinö, der er tilknyttet den liberale tænketank Timbro, betoner dog, at YouGovs målinger er svære at drage nogen endelig konklusion ud fra.

- Det, der er en tendens til, er, at Sverigedemokraterna generelt ligger højere (hos YouGov, red.) end i andre målinger. Det er et mønster, man kan se. Det siger i sig selv ikke noget om, hvorvidt de har mere ret eller er forkert på den, men det er anderledes hos YouGov, siger Andreas Johansson Heinö til Aftonbladets hjemmeside.

Målingen er foretaget på internettet og baserer sig på svar fra i alt 1527 personer i et såkaldt selvrekrutterende panel. Den metode er tidligere blevet kritiseret.

I Svensk väljeropinion, der samler de fem største meningsmålingsinstitutter i Sverige, lå Sverigedemokraterna til 16,4 procent i juni, men 22,1 procent hos YouGov, skriver nyhedsbureauet TT.

/ritzau/

Emneord: Indvandring, Meningsmåling, Flygtningedebat, Sverigedemokraterne
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 07.12.18 Velfærd
  Måling: 8 ud af 10 bakker op om menneskerettighederne

  Ny meningsmåling fra Amnesty International viser, at danskerne mener, at der skal være grundlæggende rettigheder for alle

 • 04.01.16 Velfærd
  Ældre på plejecentre og i egen bolig er tilfredse med hjælpen

  Mere end 8 ud af 10 ældre, der bor på plejehjem eller i plejebolig, er tilfredse med den hjælp, de får. Tilfredsheden er også høj blandt ældre, der modtager hjemmehjælp i egen bolig. Det viser en ny undersøgelse, som Sundheds- og Ældreministeriet og KL offentliggør i dag.

 • 14.01.15 Velfærd
  Indvandrere lærer dansk på helt ny måde

  ”Gastro-dansk” er vejen frem. Tal fra Hotel- og Restaurationsskolen viser, at 70% af de kursister, der har været i fare for at ryge ud men som har gennemført det nye kursus ”Branchedansk” er tilbage på skolen og stadig i gang med uddannelsen.

 • 13.05.11 Velfærd
  Fire ud af fem ældre vil have frit valg af plejebolig

  Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 78 procent af de ældre ønsker frit valg af plejebolig. Det er syv procent flere end sidste år. Dansk Erhverv: det er en udvikling vi skal støtte med mangfoldighed i tilbuddene. Fire ud af fem ældre ønskede selv at vælge plejebolig i 2010. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Samtidig er ventetiden på plejehjem faldet, og kun 6 kommuner overholder ikke ventetidsgarantien på 60 dage. Det er en forbedring i forhold til sidste år.