Hvis du nogensinde har sat tænderne i et solidt stykke smørrebrød med roastbeef, så kender du den allerede: peberrod – en rod så stærk, at den både kan rense bihulerne og give dig en lille tåre i øjenkrogen.
Men selvom mange danskere allerede har en klar holdning til peberrod, er det de færreste, der kender til dens imponerende egenskaber.
På trods af at den ydmyge rod længe har levet en anonym tilværelse i vores køleskabe, er peberrod nu ved at blive genopdaget som en lokal superfood – og med god grund.
Den lille rod, som trives glimrende i danske haver, indeholder nemlig en række naturlige stoffer, der gør mere end blot at give dine smagsløg et skarpt spark.
Det skriver Kuchnia.
Den stærke, pludselige prikkende fornemmelse, som peberrod fremkalder i næsen, skyldes isothiocyanater – naturlige svovlforbindelser med kraftige antibakterielle egenskaber.
Det er dem, der gør peberroden til en fremragende allieret, når vinterens forkølelser begynder at banke på. Og ja, det forklarer også, hvorfor den føles, som om den rammer næsen og ikke tungen – modsat den mere kendte chilifrugt.
Vores forfædre var godt klar over peberrodens kvaliteter og rev den flittigt i alt fra madlavning til hjemmelavede remedier mod hoste og forkølelse.
Kombinationen af peberrod med honning, mælk eller citronsaft blev traditionelt brugt som naturlige våben mod ondt i halsen og forkølelse.
Men peberrod er ikke blot en god ven i forkølelsessæsonen. Den styrker også fordøjelsen ved at stimulere produktionen af spyt og mavesaft, hvilket gør den særligt velegnet til fede retter – som vores elskede smørrebrød med roastbeef.
Måske forklarer det, hvorfor du aldrig føler dig alt for tung efter en klassisk dansk frokost med lidt revet peberrod på toppen.
Selvom peberrod nu får kælenavnet "europæisk wasabi" ude i verden, skal vi danskere måske bare kalde den for dét, den er: en glemt skat fra haven – stærk, sund og heldigvis helt vores egen.