Mænd kommer i klemme i børneloven

De seneste års lapperier af børneloven virker stik imod hensigten, siger formanden for Danske Familieadvokater

Børneloven er forældet og tager ikke tilstrækkeligt hensyn til barnets behov for at kende sin biologiske far. Sådan lyder en kritik fra flere sider.

Socialminister Manu Sareen (R) erkender over for Jyllands-Posten, at mænd i dag kommer i klemme.

Loven forhindrer, at en mand, som med meget stor sandsynlighed er biologisk far til et barn, som en anden mand står opført som far til, kan få faderskabet undersøgt.

Omvendt fastholdes andre mænd i faderskabsforpligtelser, selv om dna-test beviser, at de ikke er biologisk far, for loven låser faderskabet fast, når barnet er seks måneder, skriver Jyllands-Posten.

Kritikken kommer fra en række advokater og organisationer, som blandt andet påpeger, at børneloven er et juridisk kludetæppe med en lang række utilsigtede og uhensigtsmæssige konsekvenser for især fædrene.

- Man har villet beskytte barnet mod langvarige juridiske processer og ustabilitet, men de senere års lapperier betyder stik imod hensigten, at flere mænd nu kommer i klemme, og mulige fædre har fået en svagere position, siger formanden for Danske Familieadvokater, Helle Larsen, til Jyllands-Posten.

Formanden for Foreningen Far, Jesper Lohse, henviser til, at flere undersøgelser tyder på, at mindst 2-3 procent af alle børn har en anden biologisk far, end de tror.

- Hver uge har vi flere sager, hvor fædre enten ikke kan komme ind i faderskabet – eller ud. Det er vigtigt at få sandheden frem om barnets biologiske ophav – især for barnets skyld, siger han.

Manu Sareen vil nu kigge nærmere på problemstillingen.

- Jeg vil bede mine embedsmænd om at se på børnelovens faderskabsregler. Udgangspunktet er barnets tarv, men vi skal balancere de mange hensyn, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Emneord: Børnelov, Faderskabssager, Manu Sareen, Foreningen Far, Jesper Lohse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.05.15 Politik
  Børneudspil på 2,5 mia. skal give alle børn en god start

  Regeringens børneudspil skal gøre gode dagtilbud endnu bedre med et historisk løft på 2,5 mia. over de næste fire år. Udspillet skal give flere og bedre hænder og styrke børns trivsel, læring og mulighed for social mobilitet.

 • 27.02.15 Politik
  Tilliden mellem handicappede borgere og kommunen skal genoprettes

  Efter en byge af kritiske høringssvar trak socialminister Manu Sareen en reform af servicelovens regler for voksne med handicap tilbage. En reform der ville give et forringet serviceniveau og en forringet retssikkerhed.

 • 08.01.15 Politik
  Enighed mellem regeringen og KL om integrationsområdet

  Kommunerne står over for at skulle modtage markant flere flygtninge og familiesammenførte end tidligere antaget. Dette skal bl.a. ses i sammenhæng med de tragiske begivenheder i Syrien. Regeringen og KL har den 8. januar 2015 drøftet denne problemstilling.

 • 12.11.14 Politik
  Kommuner skal tænke kreativt om køn i nyt netværk

  Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har startet et netværk af syv kommuner, som skal se på, hvordan de gode eksempler for ligestilling i kommunernes service til borgerne kan udbredes til resten af landet.

 • 12.11.14 Velfærd
  Ny finanslovaftale: Godt 1,5 mia. til velfærdspakke

  Regeringen har netop forhandlet en velfærdspakke på plads sammen med SF og Enhedslisten i forbindelse med finansloven for 2015. Den betyder flere hænder i dagtilbud og ekstra hjemmehjælp til de svageste ældre. Derudover får kommunerne en økonomisk håndsrækning på 250 mio. kr. til at styrke modtagelse og integration af flygtninge.