Foto: David Bering

Manden bag Grøn Koncert takker af efter 42 år: Ny formand i Muskelsvindfonden

Nyvalgt formand for Muskelsvindfonden vil blande sig - også når det ikke specifikt handler om handicappede.

Knap 3000 medlemmer af Muskelsvindfonden har lørdag fået ny formand.

37-årige Lisbeth Koed Doktor fra Aarhus varsler en ny og mere debatterende stil end den landskendte forgænger, Evald Krogh, der fra sin kørestol i 42 år med glimt i øjet har kaldt sig selv "muskelsvindler" og har været drivkraft bag sommerens Grøn Koncert.


Den nye formand vil gerne blande sig i debatter, der ikke kun vedrører handicappolitiske emner. For eksempel debatten om en gymnasiereform og karakterkrav som adgangsbillet til uddannelsen.

- Det rammer lige præcis de unge, der har svært ved at få høje karakterer, siger den nyvalgte formand, som er uddannet inden for kommunikation og har en cand.mag. i dansk og oldtidskundskab på cv'et.

- Ikke fordi de ikke kan følge med intellektuelt, men fordi de har svært ved at møde op til timerne på grund af deres handicap og derved ikke får samme karakterer, som de ellers kunne have fået, siger Lisbeth Koed Doktor.

- Det er et eksempel på en af de brede debatter, vi gerne vil med på, og på den måde bliver jeg måske en mere debatterende formand, siger hun.

Modsat sin forgænger på posten er hun gående og sidder ikke i kørestol.

- Det har meget været Evald og folk, der sidder i kørestol, som har tegnet foreningen udadtil. Så alene der vil folk nok også bemærke en forskel, siger Lisbeth Koed Doktor og henviser til, at hovedparten af personer med muskelsvind faktisk er gående.

Hun har stor respekt for det arbejde, Evald Krogh har udført gennem 42 år. Som formand søsatte han blandt andet konceptet Grøn Koncert, som har vist sig særdeles levedygtigt. 

- Jeg vil gøre mit bedste for at følge i Evalds fodspor. Men jeg vil løfte opgaven på min egen måde, siger Lisbeth Koed Doktor.

- Den ånd og det sammenhold, som Evald har stået for, vil jeg fortsætte, siger den nye formand, der er valgt for foreløbig et år.

Der var i alt tre kandidater til formandsposten, og flertallet endte med at pege på Lisbeth Koed Doktor på Muskelsvindfondens generalforsamling lørdag på Musholm i Korsør.

/ritzau/

Pressemeddelelse fra Muskelsvindfonden: Evald Krog stopper som formand
Gennem mere end 42 år har Evald Krog været en del af Muskelsvindfonden, og Muskelsvindfonden været en del af Evald Krogs liv. Foreningen står nu over for en skillevej, og en ny formand skal træde i nogle meget store og ofte farvestrålende sko.
 
Lørdag den 28. maj skal Muskelsvindfonden vælge ny formand. Evald Krog fortalte foreningens medlemmer om sin beslutning i november 2015, umiddelbart efter indvielsen af verdens mest tilgængelige feriecenter Musholm, Ferie – Sport – Konference, som han selv har sået frøene til.
 
”Jeg er nået frem til, at nu var det rigtige tidspunkt kommet, fordi vi lige havde færdiggjort dette kæmpestore projekt, som jeg i den grad var involveret i,” fortæller han med begejstring i stemmen.
 
Direktør for Muskelsvindfonden, Henrik Ib Jørgensen om Evald Krog:
 
”Evald Krog, har om nogen har været med til at skabe markante resultater for mennesker med handicap. Alene inden for de seneste år skal nævnes indvielsen af det ny Musholm ferie-, sport- og konferencecenter, som skaber helt nye rammer og et nyt syn på oplevelser for mennesker med handicap. På det handicappolitiske område er der nu politisk flertal i Folketinget for at få gennemført to af Muskelsvindfondens allervigtigste handicappolitiske mærkesager i de senere år: 1) at indføre en sammenhængende hjælp til familier med børn med handicap og 2) opsættende virkning for kommunerne i forbindelse med ankesager.”
 
Evald Krog har altid fundet folk, som er bedre end ham selv
 
At Evald Krog har holdt skansen som formand for foreningen i 42 år er ikke tilfældigt.
 
”Jeg har altid været god til at finde folk, der er dygtigere, end jeg selv er. Det kendetegner Muskelsvindfonden, at vi generelt er gode til at finde de rigtige folk til at styre tingene og til at tænke fremad. Dem, der vil det umulige, og som ikke bare accepterer, at noget ikke kan lade sig gøre.”
 
I beslutningen om at stoppe ligger også et ønske om luftforandring for både ham selv og Muskelsvindfonden.
 
”Det kan nemt ende med, at man kører i ring og fokuserer på mindre væsentlige ting som for eksempel, hvordan vi laver referater. De skal være der, men de skal ikke op af skuffen mere end én gang. Vi skal se fremad og ikke bagud. Og nu er det på tide, at vi får nye folk ind, ikke mindst kvinder.”
 
I fremtiden vil Evald Krog sælge sko
 
Muskelsvindfonden har stået i forreste række for at få indført hjælperordninger, fysioterapi, respirationsbehandling og mange andre af de forbedringer, som har gjort det gode liv muligt. Fremtiden for Evald Krog er der efterhånden også styr på:
 
”Jeg vil fortsat løse opgaver for Muskelsvindfonden og ofte være på Musholm, og det har vores bestyrelse faktisk også bedt mig om. Men allerførst vil jeg holde en lang sommerferie. Derefter vil jeg bruge mere tid på mine interesser, ikke mindst kunst, som jeg interesserer mig meget for. Farver betyder ufattelig meget for mig, både i mine omgivelser og min egen påklædning. Derfor skal jeg også i gang med et sko-projekt sammen med Ulla Hentze, som jeg er i kontakt med, fordi hun laver spændende sko. Jeg selv er jo vildt forfængelig og synes, vi skal klæde os vildt. Der skal bogstavelig talt være liv i kludene. Der kommer alt for mange kedelige sko fra bandagisterne, som ligner, jeg ved ikke hvad. Der er jo ingen, som ikke vil se godt ud, og det gælder såmænd også ældre mennesker med knyster, men de har brug for hjælp og vejledning, så jeg skal rundt og sælge sko.”
 
Fakta:
Muskelsvindfonden er blandt andet kendt for at afholde de årlige Grøn Koncert i 8 af landets byer, Cirkus Summarum i samarbejde med DR, cykelfestivalen Cyclo i Aarhus og verdens mest tilgængelige aktivitetscenter Musholm, Ferie – Sport – Konference ved Korsør.
Emneord: Muskelsvindfonden, Evald Krogh, Lisbeth Koed Doktor
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også