Mange er i vildrede om patentafstemning

Politik

19/04/2014 14:13

Tilsyneladende aner mange ikke, hvordan de skal forholde sig til afstemningen om EU's patentdomstol. Halvdelen ved ikke, hvad de skal stemme, viser ny måling.

Den danske folkeafstemning om EU's patentdomstol kan gå hen og blive noget af en valggyser. En meningsmåling lavet af Voxmeter for Ritzau viser, at lige omkring halvdelen af danskerne er i tvivl om, hvad de skal stemme.

Ifølge Thorsten Borring Olesen, professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, kan tvivlen bunde i manglende viden om, hvad patentreformen egentlig går ud på.

- Jeg tror, at folk simpelthen ikke føler sig orienteret om, hvad det her handler om. Der er et underskud af information på nuværende tidspunkt, siger han.

Voxmeter har spurgt 1008 danskere om, hvad de vil stemme den 25. maj, når danskerne skal tage stilling til om Danmark skal tilslutte sig patentdomstolen, som er en del af EU's patentreform.

475 personer svarer, at de ikke ved det. Det svarer til 47 procent af de adspurgte.

De mange tvivlere kan også være et resultat af, at patenter ikke er et velegnet emne for en folkeafstemning, mener Peter Nedergaard fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Jeg tror bestemt ikke, at man ude i skurvognene og ved middagsbordene diskuterer patenter. Det er et ekstremt smalt emne, siger professoren, som mener, at det står i modsætning til tidligere folkeafstemninger.

For eksempel om vi skulle have en traktat med mere magt til parlamentet, eller om vi skulle tilslutte os euroen.

- Det er brede og holdningsbaserede emner, som var langt bedre egnet til folkeafstemning. Man behøver ikke vide i detaljen, hvad det drejer sig om, og det er noget, som mange folk interesserer sig for, siger Peter Nedergaard.

Blandt de vælgere, der har besluttet sig, tegner der sig et flertal for, at Danmark skal tilslutte sig patentdomstolen.

314 ud af de 1008 svarer, at de vil stemme ja. Det svarer til 31 procent af de adspurgte. Nej-sigerne udgør 189 personer, hvilket svarer til knap 19 procent af de adspurgte.

Men selvom ja-siden også i tidligere meningsmålinger har tegnet sig for et flertal, er intet givet på nuværende tidspunkt, mener begge professorer.

Her kan den aktuelle debat om velfærdsydelser få en afgørende rolle, selvom den ikke har noget direkte at gøre med patentreformen.

- Folk ved ikke, hvad patenter er, og det er et meget teknisk emne, så min konklusion er, at en del vil tage udgangspunkt i deres generelle skepsis over for EU og stemme nej, siger Peter Nedergaard.

30 personer i undersøgelsen har på forhånd besluttet, at de slet ikke vil stemme. Det svarer til knap tre procent.

Samtidig vil ikke en eneste af 39 økonomer i Ritzaus økonomiske panel stemme nej til patentdomstolen.

Et stort flertal af økonomerne - 82 procent - vil stemme ja, mens 18 procent af økonomerne endnu ikke har besluttet, hvor krydset på stemmesedlen skal sættes.

En af panelets tvivlere er Per Hansen, som er investeringsøkonom i Nordnet:

- Min tvivl er et udslag af, at jeg simpelthen ikke føler mig godt nok oplyst på nuværende tidspunkt. Jeg følger ellers med i den aktuelle debat, men jeg synes simpelthen ikke, at jeg har fået præsenteret argumenterne for at stemme nej eller ja.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce