Mange er i vildrede om patentafstemning

Tilsyneladende aner mange ikke, hvordan de skal forholde sig til afstemningen om EU's patentdomstol. Halvdelen ved ikke, hvad de skal stemme, viser ny måling.

Den danske folkeafstemning om EU's patentdomstol kan gå hen og blive noget af en valggyser. En meningsmåling lavet af Voxmeter for Ritzau viser, at lige omkring halvdelen af danskerne er i tvivl om, hvad de skal stemme.

Ifølge Thorsten Borring Olesen, professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, kan tvivlen bunde i manglende viden om, hvad patentreformen egentlig går ud på.

- Jeg tror, at folk simpelthen ikke føler sig orienteret om, hvad det her handler om. Der er et underskud af information på nuværende tidspunkt, siger han.

Voxmeter har spurgt 1008 danskere om, hvad de vil stemme den 25. maj, når danskerne skal tage stilling til om Danmark skal tilslutte sig patentdomstolen, som er en del af EU's patentreform.

475 personer svarer, at de ikke ved det. Det svarer til 47 procent af de adspurgte.

De mange tvivlere kan også være et resultat af, at patenter ikke er et velegnet emne for en folkeafstemning, mener Peter Nedergaard fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Jeg tror bestemt ikke, at man ude i skurvognene og ved middagsbordene diskuterer patenter. Det er et ekstremt smalt emne, siger professoren, som mener, at det står i modsætning til tidligere folkeafstemninger.

For eksempel om vi skulle have en traktat med mere magt til parlamentet, eller om vi skulle tilslutte os euroen.

- Det er brede og holdningsbaserede emner, som var langt bedre egnet til folkeafstemning. Man behøver ikke vide i detaljen, hvad det drejer sig om, og det er noget, som mange folk interesserer sig for, siger Peter Nedergaard.

Blandt de vælgere, der har besluttet sig, tegner der sig et flertal for, at Danmark skal tilslutte sig patentdomstolen.

314 ud af de 1008 svarer, at de vil stemme ja. Det svarer til 31 procent af de adspurgte. Nej-sigerne udgør 189 personer, hvilket svarer til knap 19 procent af de adspurgte.

Men selvom ja-siden også i tidligere meningsmålinger har tegnet sig for et flertal, er intet givet på nuværende tidspunkt, mener begge professorer.

Her kan den aktuelle debat om velfærdsydelser få en afgørende rolle, selvom den ikke har noget direkte at gøre med patentreformen.

- Folk ved ikke, hvad patenter er, og det er et meget teknisk emne, så min konklusion er, at en del vil tage udgangspunkt i deres generelle skepsis over for EU og stemme nej, siger Peter Nedergaard.

30 personer i undersøgelsen har på forhånd besluttet, at de slet ikke vil stemme. Det svarer til knap tre procent.

Samtidig vil ikke en eneste af 39 økonomer i Ritzaus økonomiske panel stemme nej til patentdomstolen.

Et stort flertal af økonomerne - 82 procent - vil stemme ja, mens 18 procent af økonomerne endnu ikke har besluttet, hvor krydset på stemmesedlen skal sættes.

En af panelets tvivlere er Per Hansen, som er investeringsøkonom i Nordnet:

- Min tvivl er et udslag af, at jeg simpelthen ikke føler mig godt nok oplyst på nuværende tidspunkt. Jeg følger ellers med i den aktuelle debat, men jeg synes simpelthen ikke, at jeg har fået præsenteret argumenterne for at stemme nej eller ja.

/ritzau/

 

Emneord: Patentreform, EU's Patentdomstol, Voxmeter, Thorsten Borring Olesen, Peter Nedergaard
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.