Mange kvindelige HK'er får spørgsmål om barselsplaner

Det kan være direkte ulovligt for arbejdsgivere at spørge til planer om familieforøgelse.

Næsten hver femte kvindelige HK'er - 17 procent - har fået spørgsmål til babyplaner til jobsamtaler, skriver Politiken torsdag.

25 procent af kvinderne mellem 31 og 40 år er blevet spurgt til barselsplaner, viser en medlemsundersøgelse blandt godt 4000 medlemmer af landets næststørste fagforbund, HK.

Umiddelbart efter kvinderne i 30'erne følger kvinder mellem 21 og 30 år, men undersøgelsen omfatter også kvinder, der har rundet 50 år, og altså har fået spørgsmålet for år tilbage.

- Det er et overraskende højt tal. Jeg tror, at det skyldtes uvidenhed hos arbejdsgiverne om, at det faktisk er ulovligt at stille spørgsmål om planlagte børn ved en jobsamtale, siger næstformand Mette Kindberg, HK, til Politiken.

Det er direkte ulovligt for arbejdsgivere at spørge til planer om familieforøgelse hos en jobansøger, hvis arbejdsgiveren efterfølgende tillægger svaret værdi for, hvem der skal have jobbet. I arbejdsgiverkredse undrer undersøgelsens resultatet.

- Det er sjældent, at en arbejdsgiver har en gyldig grund til at stille spørgsmål om barselsplaner.

- Derfor overrasker det mig, at der skulle være så mange arbejdsgivere, som tilsyneladende overtræder reglerne, siger chefkonsulent Lise Bardenfleth, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til Politiken.

Det er tilladt for en kvinde at lyve om en eventuel graviditet – altså afvise, at man er gravid, selv om man er det. Det har EU-Domstolen afgjort.

- Det sætter kvinderne i et ubehageligt dilemma. Det er bare ikke nogen god start på et arbejdstager-arbejdsgiver-forhold med en løgn. Derfor skal vi helt undgå at få temaet op ved ansættelsessamtalen, siger Mette Kindberg, til Politiken.

Hun gør opmærksom på, at barselsfonde betaler for vikarer for de barslende.

/ritzau/

 

Emneord: Barsel, Jobsamtale, HK, Mette Kindberg, Dansk Arbejdsgiverforening, Lise Bartdenfleth, Barselsfonde
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.12.17 Politik
  ”Løngab” og julemanden er ens

  Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....

 • 22.10.17 Ledelse
  Sundhedsvæsenet har stadig brug for lægesekretærer

  Region Hovedstaden og HK er ovenpå den seneste tids debat om sundhedsplatformen blevet enige om at udarbejde en fælles vision for lægesekretærernes fremtidige opgaver, samt se på behovet for kompetencer og uddannelse.

 • 25.06.15 Velfærd
  Ældreplejen i Silkeborg skal bygge på tillid

  Der er lagt op til nytænkning på sundheds- og omsorgsområdet i ny aftale mellem Silkeborg Kommune og seks faglige organisationer. Den omfatter 1650 medarbejdere.

 • 07.04.15 Velfærd
  Danmark bruger 60 mia. kr. mere end Sverige på offentlige overførsler

  Det danske forbrug af indkomstoverførsler, som f.eks. kontanthjælp og førtidspension, er næsten dobbelt så højt som i Sverige og i OECD-landene i gennemsnit. Danmark bruger årligt knap otte pct. af bruttonationalproduktet til indkomstoverførsler til personer i den erhvervsaktive alder.

 • 10.03.15 Politik
  Nye tal løser ikke problemet med praktikpladser

  Færre unge end ventet mangler en praktikplads, viser en ny opgørelse fra Undervisningsministeriet. Men problemet med for få praktikpladser i virksomhederne er uændret, mener HK-formand Kim Simonsen.