Mangler plads på intensiv: Flytter patienter mellem sygehuse

Intensiv patienter flyttes rundt mellem sygehuse. I Køge er det helt galt, skriver DR Sjælland.

Afdeling på Køge Sygehus er den intensivafdeling i landet, der flytter flest patienter, og det sker, fordi der mangler plads. Det skriver DR Sjælland.
 
- Det er meget alvorligt og ligeså alvorligt som at give for meget eller unødig medicin. Det udsætter patienterne systematisk for risici, der er helt unødvendige, siger Dorte Steenberg, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

En rapport fra Arbejdstilsynet, som DR Sjælland har fået aktindsigt i, viser, at intensivafdelingen i Køge er plaget af et ekstremt højt arbejdspres.

Det skyldes blandt andet, at der kommer flere patienter, end afdelingen kan klare. Derfor bliver mange transporteret rundt på landevejene.
 
- De risikerer at blive mere syge og få komplikationer og det har betydning for, hvor lang tid de er indlagt plus den utryghed, det skaber, for patienter og pårørende pludselig at blive flyttet rundt, siger Dorte Steenberg til DR Sjælland.
 
Ifølge Jens Stenbæk (V), der er formand for regionsrådet i Region Sjælland, er det hele tiden regionens ønske at minimere overflytninger mellem sygehuse.
 
- Det inden for de rammer og aftaler, vi har med de enkelte sygehuse, så er sygehusene skal løse problemerne, siger han.
 
Jens Stenbæk påpeger overfor DR Sjælland, at sygehusene kan søge regionsrådet om flere penge, hvis de ikke kan løse problemerne.
 
Ifølge Dorte Steenberg fra Dansk Sygeplejeråd står sygeplejersker og læger på Køge Sygehus overfor helt urimelige valg, når de enten giver ekstra beroligende medicin eller flytter patienterne.
 
- Der er ingen af de to løsninger (ekstra beroligende medicin eller overflytning, red.), som er acceptable overhovedet, siger hun og fortsætter:
 
- Det er nødløsninger, som man bruger systematisk på hospitalet.
 
Hun mener, det er uacceptabelt, hvis der udelukkende bliver taget hensyn til økonomien.
Regionsrådsformand venter i første omgang på, om sygehusledelsen på sygehuset i Køge kan finde flere sengepladser inden for deres nuværende rammer.
 
- Hvis ikke de kan det, så forventer jeg, at sygehusledelsen kommer med en ansøgning til regionsrådet, som vi kan tage stilling til, om der skal gives flere penge til flere sengepladser, siger Jens Stenbæk (V).
Emneord: Region Sjælland, Jens Stenbæk, Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, Sygeplejersker, Arbejdspres, Arbejdstilsynet, Køge Sygehus, Universitetssygehus Køge, Sundhedsbureaukratiet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 22.08.16 Peter Gjersøe
    Tage ansvar for besparelser Jens Stenbæk

    Citat: "Jens Stenbæk påpeger overfor DR Sjælland, at sygehusene kan søge regionsrådet om flere penge, hvis de ikke kan løse problemerne." Det var dog alligevel noget nyt JS her kommer frem med. Altså - skal det forstås derhen at hospitalerne iflg Sjællands regionsrådsformand blot skal argumentere dygtigt nok for at møde de sidste års regionale sparekrav med et modkrav om flere penge? En slags det-bedste-forsvar-er-et-angreb-strategi? Jeg kan godt forstå hvis hospitalerne vælger at begrænse denne type penge ansøgninger. Den generelle erfaring på hospitalerne går nok mere i retning af, at man med en sådan ansøgning ville blive grinet ud. Ja, netop - helt ud. Hvis ikke du som hospital eller afdeling holder budgettet kigger man sig da oftere om efter nogen der tager den næste tørn end man kigger på ledelsernes ansøgninger om flere midler til budgettet. Gad vide om JS tror om vælgerne og patienterne, at de er for dumme til at gennemskue så illoyal en udtalelse overfor hans egne hospitaler? Eller kommer udtalelsen desparat og uigennemtænkt i dagens anledning f.eks. når det åbenbares hvad gentagne årlige sparekrav, som hospitalerne troligt prøver at udmønte med mindst mulig skadevirkning for patienter og personale, alligevel kan få af negative konsekvenser på visse områder? Alt det som er hverdag på hospitalerne og som har været det længe og som derfor næppe er undgået heller vore politikeres opmærksomhed? Så nem en løsning, som JS foreslår i citatet, virker derfor meget lidt troværdig. Hvor jeg dog savner at JS i stedet havde stået på mål for sine mange gode ansatte og gjort en dyd af de nødvendige sparekrav. Man kan også kalde det at tage ansvar - JS lader desværre til at gøre det modsatte med sin udtalelse

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også