Markant fald i døgnbehandling rammer de mest udsatte stofmisbrugere

På otte år er antallet af stofafhængige, der tilbydes døgnbehandling, mere end halveret. Vi er tæt på, at døgnbehandlingen er overladt til fængslerne, siger formand for Rådet for Socialt Udsatte

”Skal jeg virkelig begå et røveri, så jeg i det mindste kan få behandling i fængslet?”

Sådan lyder spørgsmålet ikke sjældent, når Nanna Gotfredsen fra den private organisation Gadejuristen rundt om i landet møder stofafhængige, der i måneder eller år har forsøgt at få kommunen til at bevilge døgnbehandling, så de kan komme væk fra deres miljø og kvitte et kaotisk forbrug. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I et brev til socialminister Mai Mercado (K) og Folketingets socialordførere advarer Rådet for Socialt Udsatte om, at der er ved at ske en afvikling af døgnbehandling, og det rammer især de hårdest belastede stofmisbrugere. Hvor der i 2008 blev henvist 1400 personer til døgnbehandling af stofmisbrug, var tallet faldet til knap 600 i 2015.

Nye tal fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, der offentliggøres i denne uge, viser, at det tal var stort set uændret i 2016. Samtidig har 16 døgnbehandlingstilbud måttet drejet nøglen om mellem 2009 og 2015.

Professor Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet vurderer, at gruppen af de hårdest belastede stofbrugere i behandlingssystemet udgør 6000-7000 personer 
– et tal, der har været nogenlunde konstant de seneste år. 

”Problemerne med stoffer er bestemt ikke blevet mindre de senere år. Vi frygter, at samfundet er ved at afvikle døgnbehandlingen, og det vil især skade stofafhængige, der har brug for at få ro på deres liv og komme væk fra deres miljø. Vi er tæt på, at døgnbehandlingen er overladt til fængslerne, og det er helt grotesk. Spørgsmålet er, om afviklingen sker med åbne øje,” siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen. 

Rådet mener, at den såkaldte nationale koordinationsstruktur under Socialstyrelsen, der har til opgave at overvåge den specialiserede hjælp til samfundets mest udsatte, bør tage problemet op. 
Desuden påpeger rådet, at afvikling af døgnbehandling bør være et punkt i de kommende forhandlinger om en kommuneaftale mellem regeringen og kommunerne.

Emneord: Døgnbehandling, Stofmisbrugsindsats, Stofmisbrugere, Udsatte borgere
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også