May vil danne en ny konservativ regering

Theresa May vil danne regering, men har ikke en klar aftale om et parlamentarisk flertal med nordirsk parti.

Premierminister Theresa May siger, at hun vil danne en ny britisk regering og satser på at få støtte fra det nordirske parti DUP for at få flertal.
 
- Jeg vil guide Storbritannien gennem de altafgørende brexit-forhandlinger siger hun og minder om, at de starter om ti dage.

May fremsætter sin erklæring foran embedsboligen i Downing Street 10.

- Jeg vil nu danne en regering, der kan lede Storbritannien fremad, siger May.
 
- Vi vil fortsat arbejde sammen med vore venner og allierede i Det Demokratiske Unionistparti i særdeleshed.
 
Men det fremgår ikke af hendes erklæring, om hun har en klar aftale med DUP og de 10 mandater, som partiet har fået valgt ind i det britiske parlament.
 
Jeffrey Donaldson, der er mangeårigt medlem af det britiske parlament for DUP, siger til Belfast Telegraph, at der ikke er en aftale mellem hans parti og May.
 
"Det er alt for tidligt" at tale om en formel aftale, siger han til avisen.
 
Der har været rygter om, at May har søgt en "forståelse" med DUP. Men altså ikke en ren aftale.
 
- Vores to partier har haft glæde af et stærkt forhold over mange år, og det giver mig tro på, at vi vil være i stand til at arbejde sammen i hele Storbritanniens interesse, påpeger May.
 
De Konservative tabte valget og har ikke længere absolut flertal i parlamentet. Derfor er May helt afhængig af, at et eller flere partier støtter en konservativ regering.
 
May var inden sin erklæring i Downing Street på Buckingham Palace for at meddele dronning Elizabeth, at hun agter at videreføre en konservativ regering.
 
DUP er et protestantisk parti med stærk forkærlighed for den britiske union. Det er i modsætning til de katolske nationalister i Nordirland, der ønsker et tæt forhold til Den Irske Republik.
 
 
FAKTA: May vil beholde Storbritanniens mest berømte adresse
Adressen Downing Street 10 har siden 1735 været et symbol på den britiske premierministers embede.
Downing Street 10 står i dag sammen med Det Hvide Hus blandt de vigtigste politiske bygninger i verden. Bag den sorte dør er der blevet taget beslutninger, som har påvirket Storbritannien de sidste 282 år.
 
Bliv klogere på den verdensberømte adresse her:
 
* 10 Downing Street er en adresse i City of Westminster i London og den britiske premierministers officielle residens.
 
* Adressen kunne i 1985 fejre 250 års jubilæum. I den forbindelse sagde premierminister Margaret Thatcher, at nummer 10 var blevet en af de mest dyrebare juveler i den nationale kulturarv.
 
* Huset har omkring 100 værelser. Tredje sal består af en privatbolig, mens køkkenet ligger i kælderen. De øvrige etager består af kontorer, en reception, mødelokaler og spisestuer.
 
* I 1732 tilbød kong George II ejendommen til Sir Robert Walpole, der var britisk regeringsleder fra 1721 til 1742. Walpole afviste at tage imod den som en personlig gave. I stedet bad han kongen om at dedikere boligen til fremtidige britiske statsledere.
 
* Det er kun siden, at Arthur Balfour blev premierminister i 1902, at det har været forventet, at premierministeren bor på adressen.
 
* En undtagelse var Tony Blair, der var premierminister fra 1997 til 2007. Han valgte sammen med sine kone og deres fire børn at bo i Downing Street 11, da det har et større boligareal. Downing Street 11 er residensen for den britiske finansminister.
 
* Downing Street 10 er en af de mest bevogtede bygninger i Storbritannien. Døren kan ikke åbnes udefra, fordi der ikke er noget håndtag.
 
* Katten Larry har boet i den britiske premierministerbolig siden 2011. Larry kommer oprindeligt fra et kattehjem, men blev hentet til Downing Street 10 for at hjælpe med rottebekæmpelse, efter en stor rotte var rendt forbi gadedøren midt under en direkte tv-sending.
 
* Traditionen med at holde kat i Downing Street 10 går ifølge Storbritanniens nationale arkiver helt tilbage til 1800-tallet.
 
Kilder: BBC, The Telegraph, Gov.uk og NBC.
 
/ritzau/
Emneord: Storbritannien, Theresa May, Parlamentsvalg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.