McKinsey rapport baner vejen: Minister åben for privatisering af vand og varme

»Jeg er som minister forbrugernes talsmand. Når analyser peger på, at der er et stort effektiviseringspotentiale, er det min opgave at se på, hvordan det kan realiseres,« siger minister Lars Chr. Lilleholt.

Vand og varme kan blive billigere for forbrugerne, hvis de eksisterende forsyningsvirksomheder udsættes for konkurrence og i flere tilfælde privatiseres. Sådan lyder konklusionen i en hemmeligholdt rapport, som regeringen har bestilt hos konsulenthuset McKinsey, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er åben for at gå den vej, som McKinsey anviser.


»Jeg er som minister forbrugernes talsmand. Når analyser peger på, at der er et stort effektiviseringspotentiale, er det min opgave at se på, hvordan det kan realiseres,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringen vil fremlægge en forsyningsstrategi i løbet af de kommende måneder.

LÆS OGSÅ: Politikere: Effektiv drift og tryghed kommer før privatisering

Spekulationsobjekter

Brancheforeningerne for fjernvarmeværker og vandværker kritiserer regeringen for at ville gøre både drikkevandsforsyningen og fjernvarmeværkerne til mulige spekulationsobjekter for investorer og bruge dagsordenen om effektiviseringer til et ideologisk opgør med forsyningssektorens ”hvile i sig selv”-princip, hvor der i dag ikke skal genereres et økonomisk overskud til ejerne.

»Det utrygge ved hele manøvren er, at det ikke er et åbent spil, men foregår under radaren, hvor vi ikke engang kan få lov til at se McKinseys rapport i sin helhed. Vi foretrækker en åben debat om, hvorvidt det er forbrugerne og samfundet, der skal drive disse selskaber, eller om man vil give det hele frit og lade markedet råde,« siger Kim Mortensen, administrerende direktør i Dansk Fjernvarme.

Erfaringer fra udlandet

Danske Vandværkers adm. direktør, Allan Weirup, mener, at regeringens plan om en ny forsyningsstrategi samtidig er et forsøg på at skaffe flere penge til den økonomiske plan frem mod 2025. Planen skal vedtages til efteråret.

»Et salg af nogle af de kommunalt ejede selskaber vil give penge til kommunerne, men som reglerne er nu også til statskassen. Det lyder jo meget godt, at man vil effektivisere, men der er altså dårlige erfaringer fra udlandet med hensyn til at privatisere forsyningssektoren,« siger Allan Weirup.

Emneord: Infrastruktur, Infrastrukturinvesteringer, Infrastrukturprojekter, Kritisk infrastruktur, Fjernvarme, Grundvandsbeskyttelse, Vandselskaber, McKinsey, Lars Christian Lilleholt, Vandværker, Dansk Fjernvarme, Danske Vandværker
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 17.08.16 Kim Wittenburg Kolbe
  Effektiviseringspotentiale!

  Ministeren påstår at være forbrugernes mand?
  Han ser direkte i tv-kameraet, og siger disse ord, uden blinke!
  Hvis effektiviseringspotentialet er så stort, hvorfor skal denne gevinst så overlades til private investorer og ikke komme forbrugerne til gavn?
  Denne Neokapitalistiske privstiseringsmani, der har bredt sig over hele verden, viser sig jo ikkke at være holdbar og bæredygtig. Der er ingen tilfælde af fordele for forbrugerne, kun investorerne tilgodeses. Selv i USA er man ved at kommet til fornuft, efter skandaløse forhold i privatiserede vandværker.
  I Indien og sydamerika er der også eksempler på, hvad de grådige investorer kan ødelægge.
  Har vi intet lært af Dong, eller Bios sagerne?
  Basale, nødvendige ydelser skal ikke privatiseres, effektiviseres ja, men infrastrukturen skal beholdes, ikke sælges.
  Gevinsterne skal tilgå forbrugerne, der i menneskealdre har investeret i virksomhederne.
  En privat investor har kun et at forholde sig til, maksimal profit, skranter det lidt, så skrues prisen bare op, og/eller vedligeholdelsen/nyinvesteringerne skrues ned.
  Hvad er næste kapitel? Hospitaler, børnehaver, skoler, fængsler, alderdomshjem?

 • 16.08.16 Claus Pico Stæhr
  Privatisering af vand og varme - McKinsey-rapport

  »Jeg er som minister forbrugernes talsmand. Når analyser peger på, at der er et stort effektiviseringspotentiale, er det min opgave at se på, hvordan det kan realiseres,« siger Lars Chr. Lilleholt. Forkert: Det er ministerens opgave at undersøge, om påstanden er korrekt, før der tænkes i realiseringer. Der er masser af skræmmebilleder på rapporter, der ukritisk er blevet spist af de mennesker, der er valgt til Folketinget. Vand og varme er en menneskeret og bør ikke udsættes for muligheden for spekulation og styring fra private selskaber, der naturligvis skal generere overskud. Sporene fra udlandet skræmmer. Interesserede kan fx lige nu følge skandalesagen i Toscana med det private firma Gaia, der har kørt vandforsyningen i sænk og nu kræver helt uhyrlige afgifter ind hos brugerne for at dække underskud.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også