Medie: Regeringens nye system vurderer stadig ejendomme forkert

Kilder, der deltog i møde om nye ejendomsvurderinger, fortæller om kun små forbedringer, skriver Børsen. Socialdemokraterne trækker i nødbremsen.

Løfter om et nyt og mere præcist ejendomsvurderingssystem ser umiddelbart ud til at blive svært for regeringen at indfri. 
 
Ifølge Børsens oplysninger har Skatteministeriet onsdag oplyst på et lukket møde med en række vurderingseksperter, at vurderingerne på huse kun bliver marginalt mere præcise end tidligere anbefalinger. 

Se flere historier om 2025-plan

Regeringen forsøger at samle flertal om en ny 2025-plan, der skal løse en række af udfordringerne i samfundsøkonomien. Se alle historierne og debatten her. 

Flere kilder, der deltog i mødet, siger til avisen, at Skatteministeriet sigter efter at løfte træfsikkerheden i det nye system fra 67,5 procent til 72,5 procent. 

Der er cirka 1,2 millioner parcelhuse i Danmark, og med en træfsikkerhed på 72,5 procent vil næsten 30 procent af parcelhusene blive fejlvurderet med mere end plus-minus 20 procent af handelsprisen, lyder det. Dermed ser det ikke ud til, at man får rettet op på ejendomsvurderingerne, der har ramt ved siden af i en årrække. 
 
S trækker i nødbremsen
Socialdemokraterne vil indkalde finansminister Claus Hjort Frederiksen i hastesamråd. 
 
Det sker efter Børsen fredag skriver, at et nyt system til vurdering af boligers værdi langt fra ser perfekt ud.
 
Men Socialdemokraterne har ikke fået præsenteret det nye system, der øjensynligt ligger klar, og derfor føler partiet ikke, at man kan fortsætte med forhandlinger om fremtidens finanser.

- Et nyt system og hele rammen for, hvordan boliger skal beskattes, er afgørende for forhandlingerne om finanspolitikken frem mod 2025, der kører i de her dage. Når vi nu hører, at der ligger et nyt system, som vi ikke må se i Folketinget, så er det helt uhensigtsmæssigt i forhold til vores arbejde. Det betyder reelt, at vi forhandler med blind makker. Så vi må have en afklaring, siger Socialdemokraternes Benny Engelbrecht, næstformand i Finansudvalget.

 
Ifølge Børsens oplysninger ligger der et nyt system klar. Det vil ifølge avisens oplysninger løfte andelen af korrekte ejendomsvurderinger fra 67,5 procent til 72,5 procent. Vurderingen danner grundlag for beskatningen af boligejere og er derfor økonomisk vigtig for millioner af danskere.
 
- Jeg forstår godt, at procentsatserne er meget interessante. Men jeg vil se noget konkret, inden jeg forholder mig til det nye system. Men jeg må sige, at det er helt, helt utidigt og utroligt dårligt politisk håndværk, at det ikke er lagt frem, hvis det er færdigt, siger Benny Engelbrecht.
 
Tilbage i 2011 var det Skats vurdering, at tre af fire parcelhuse var ude af trit med de priser, husene blev handlet til. Der er risiko for, at nogle betaler for meget i ejendomsskat, mens andre betaler for lidt, konstaterede Rigsrevisionen.
 
På grund af problemerne blev ejendomsvurderingen i 2013 suspenderet. Vurderingen fra 2011 er dermed den seneste, der er foretaget. Selv om den altså også rammer meget ved siden af. Rigsrevisionen fandt i 2013 så mange fejl og så stor unøjagtighed i vurderingerne, at man anbefalede at sætte det gamle system fra bestillingen.
 
Regeringen har i sin 2025-plan afsat 24 milliarder kroner til at skabe tryghed for boligejerne, og til blandt andet at betale uretfærdigt opkrævede ejendomsskatter tilbage. Det skal rette op på skandalen efter det gamle system, der vurderede mange boliger helt forkert og dermed opkrævede enten alt for meget eller alt for lidt i skat fra mange boligejere.
 
Vurderingerne er for nuværende standset, mens et nyt system udarbejdes.
 
/ritzau/
Emneord: Ejendomsværdiskat, Ejendomsskat, Ejendomsvurderinger, Skat, Skatteministeriet, Karsten Lauritzen, 2025-plan, Socialdemokraterne, Benny Engelbrecht, Folketingets Samråd, Claus Hjort Frederiksen, Finansministeren
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også