Mennesker med handicap beskyttes mod diskrimination

Lovforslag forbyder fra 1. juli i år repressalier mod handicappede, som klager over forskelsbehandling.

Handicappede får mere fair play, fordi et lovforslag forbyder diskrimination mod dem.

Lovforslaget kan ikke fraviges til skade for de handicappede, som ikke kan tvinges til at give afkald på deres rettigheder.

Det fremgår af lovforslaget, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) fremsætter onsdag. 

- I dag har det ingen konsekvenser, hvis man afviser en blind mand med hans førerhund på en restaurant eller en spastisk lammet pige i en kørestol på et diskotek. Det har selvfølgelig betydning, siger Mai Mercado. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Forbuddet omfatter direkte og indirekte forskelsbehandling af handicappede. Det forbydes at krænke handicappedes værdighed eller chikanere dem med et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.

Lovforslaget skulle være trådt i kraft sidste år, men gælder nu fra 1. juli i år. 

- Det er forsinket. Vi får fremsat et lovforslag. Samtidig får vi lavet et analysearbejde, siger Mai Mercado. 

Der gælder to undtagelser til forbuddet. De er tilladt at forskelsbehandle med et sagligt formål og for at forebygge eller opveje ulemper for handicappede. 

I lovforslaget er der delt bevisbyrde som ved lovene om etnisk ligebehandling og forskelsbehandling. Desuden forbydes repressalier. Det bliver ulovligt at forskelsbehandle folk, som klager over diskrimination af handicappede.

I dag kan folk klage over diskrimination på grund af hudfarve, race eller seksuel orientering. Fremover vil det også gælde handicap.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), siger, at "det er en vigtig dag for mennesker med handicap". 

- Vi vil leve et selvstændigt liv ligesom alle andre. Det er urimeligt, at man kan afvises på en restaurant på grund af sit handicap. Den slags bliver nu endelig forbudt, siger han i en pressemeddelelse. 

/ritzau/

Emneord: 180418, Handicap, Mai Mercado, Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.

 • 17.05.18 Social
  Vi skal se på alle led i drabssag

  Sagen om drabet på en 55-årig købmand fra Suldrup i Nordjylland skal undersøges til bunds i alle led af behandlingskæden, mener LOS - Landsorganisationen for sociale tilbuds direktør Michael Graatang,

 • 18.04.18 Bæredygtighed
  Danskernes madspild er faldet

  Ny rapport fra Miljøstyrelsen viser forbedring i madspildet hos danskerne. Samtidig er danskerne blevet ganske opmærksomme på udfordringen, viser rapport fra Aarhus Universitet udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Madspildet hos husholdningerne i 2017 er 14.000 tons lavere end i 2011.

 • 25.03.18 Politik
  Nu skal handicappede i job: Minister lancerer kampagne

  Der fortsat alt for mange, der står uden for arbejdsmarkedet, selv om mange virksomheder tager et socialt ansvar, og selv om der er ordninger som eksempelvis fleksjob, personlig assistance og hjælpemidler, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

 • 02.06.17 Velfærd
  Så er Serviceloven moderniseret

  Folketinget har vedtaget ændringer i serviceloven og børne- og socialminister Mai Mercado er godt tilfreds med resultatet.