Merkel melder klar til at lede Tyskland gennem utryg tid

Den tyske forbundskansler genopstiller ved valget til Forbundsdagen i efteråret 2017, siger hun på pressemøde.

Den tyske forbundskansler bekræfter på et pressemøde søndag aften, at hun vil genopstille ved valget til Forbundsdagen i 2017. Bliver Angela Merkel kansler igen, bliver det hendes fjerde periode på posten. 
 
- Jeg har bogstavelig talt tænkt over dette i evigheder. Beslutningen om et fjerde kandidatur har efter 11 år i embedet været alt andet end ligetil, siger Angela Merkel.

Kansleren mener, at det bliver et historisk vanskeligt valg. Det tyske samfund oplever ifølge CDU-lederen en stigende polarisering, og derfor kommer det ikke kun til at handle om tyske problemer, understreger Merkel. 

Hun mener, at de europæiske værdier - og hele "vores måde at leve på" - er udfordret.
 
- Jeg vil tjene Tyskland i disse vanskelige og utrygge tider. Jeg vil kæmpe for vore værdier og vor levevis, siger kansleren. 
 
Inden pressemødet søndag aften havde Merkel ifølge tyske medier orienteret ledelsen i sit konservative CDU-parti om beslutningen. 
 
Merkel har stået i spidsen for Europas største økonomi siden 2005, og der har i de seneste måneder været fremsat spekulationer om hendes politiske fremtid. Det konservative søsterparti, CSU, bød allerede inden pressemødet Merkels beslutning velkommen.
 
- Det er godt, at der nu er klarhed, siger CSU-leder Horst Seehofer ifølge nyhedsbureauet dpa.
 
Merkel har ledet CDU siden 2000. Om knap tre uger holdes der landsmøde i partiet. Hvis den 62-årige tyske leder bliver siddende på posten i yderligere fire år, kommer hun til at tangere efterkrigstidens rekord af Helmut Kohl. Kohl var tysk kansler i 16 år fra 1982 til 1998. På søndagens pressemøde bekræftede Angela Merkel også, at hun vil gå efter en fuld regeringsperiode. 
 
Politisk venter der formentlig Merkel en ny virkelighed i Forbundsdagen efter næste valg, hvor højrefløjspartiet Alternative für Deutschland (AfD) ventes at indtage en betydelig del af pladserne i nationalforsamlingen. 
 
Ifølge tyske meningsmålinger er hun en populær leder. Mellem 55 og 60 procent af de adspurgte siger, at de ønsker, at hun fortsætter, og der er da også stor sandsynlighed for, at Angela Merkel bliver genvalgt som forbundskansler, lyder det fra lektorer.
 
Lektorer: Merkel har en god chance
Det er tyske vælgeres behov for kontinuitet og stabilitet, der kan få forbundskansler Angela Merkel genvalgt til posten. For selv om Merkels politik på asyl- og flygtningeområdet har medført både kritik og splittelse, er hun fortsat et sikkert valg for de moderate vælgere.
 
Det vurderer flere forskere i tyske samfundsforhold, efter at Angela Merkel har meddelt, at hun er klar til en fjerde periode som regeringschef. En af dem er Karl Christian Lammers, lektor emeritus i tysk politik ved Københavns Universitet.
 
- Hvis Merkel får endnu en periode, vil det betyde, at den stabilitet, som hun repræsenterer, vil fortsætte. Men det vil også betyde, at den splittelse, som hendes flygtningepolitik har afstedkommet, fortsat vil være der, siger han.
 
Samme melding lyder fra Moritz Schramm, der er lektor i tyske studier ved Syddansk Universitet.
 
- Mange vil gerne have stabilitet, og det er tydeligt, at det store flertal lige nu samles om Merkel. Generelt er der stemning for, at de moderate kræfter kan samles om hende i en usikker tid, siger han.
 
Han henviser til, at det har skabt international usikkerhed, at amerikanerne har peget på milliardæren Donald Trump som præsident, og at briterne ved en folkeafstemning har valgt at lade sig skille fra EU.
 
BLÅ BOG: Angela Merkel
62-årige Angela Merkel, som har en doktorgrad i kvantekemi, er datter af en teolog og en lærer. 
 
Her følger en blå bog for kansleren.
 
Navn: Angela Dorothea Merkel (døbt: Angela Dorothea Kasner)
Alder: 62 år
Fødested: Hamborg 
Søn/datter af: Teolog Horst Kasner fra Berlin og lærer Herlind Jentzsch fra Danzig. 
Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Uddannet fysiker med en doktorgrad i kvantekemi.
Karriere: Indledte en politisk karriere i slutningen af 1980'erne. Efter Berlinmurens fald blev hun en af kansler Helmut Kohls foretrukne politikere. Tysk forbundskansler siden 22. november 2005. 
Civilstand: Siden 1998 gift i andet ægteskab med kemiprofessor Joachim Sauer. Navnet Merkel har hun fra sin første mand, Ulrich Merkel.
Bopæl: Berlin
Fritidsinteresser: Skiløb - løber langrend. 
Sprog: Taler blandt andet flydende russisk.
 
Kilder: Bundskanzlerin.de, Ritzau
/ritzau/
 
Emneord: Angela Merkel, Tyskland, Præsidentvalg, Forbundsdagsvalg, Udland, 211116
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 20.11.16 Infrastruktur
  Offentlige byggeregler skal modnes til mere OPP

  Bygningsreglementet for et omfattende gennemsyn for at luge ud i unødvendige og forældede regler, lyder det fra transport- og bygningsministeren.

 • 08.01.15 Velfærd
  Analyse: Femern Bælt-forbindelsen gør Danmark og Europa rigere

  Ny samfundsøkonomisk analyse af Femern Bælt-projektet viser, at den faste forbindelse mellem Danmark og Tyskland er en god investering. Projektet har en forretning på 5,0 pct. for Europas vedkommende. Det ligger over de 4 pct., som er grænsen for, hvornår samfundet bliver rigere af de investeringer, vi foretager.