Mestre i genbrug

Borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune hører til verdens-eliten i genbrug. De er så gode til at sortere affald, at en rekord-stor del bliver genbrugt. I modsat fald ville affaldet ende i ovnen på et kraftvarmeværk.

Hvordan gør I ?

Afbrænding af affald på kraftvarmeværker er også genbrug. Affaldet bliver til varmt vand og elektricitet.

Men der findes bedre måder, at genbruge brandbart affald på. Og det gør man flittigt og godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Så godt, at kommunen ustandseligt får nysgerrige gæster fra andre kommuner og fra udlandet.

- Vi er blevet kendte ude i den store verden for vores genbrug af affald, siger Yvonne Thagaard Andersen, fagleder for Affald og Genbrug.

- Det skyldes ikke mindst vores indretning at miljøstationer og genbrugspladser, tilføjer hun.

En fryd for øjet

I stedet én standard-model finder man i Ringkøbing-Skjern Kommune en variation af genbrugsbeholdere på miljøstationer og genbrugspladser. Alle udformet solidt, men frem for alt med et flot design.

- Vi tilpasser miljøstationerne til omgivelserne. Og så graver vi beholderne ned, så kun den øverste del kan ses, fortæller Yvonne Thagaard Andersen.

Det betyder, at der er rent og pænt omkring miljøstationerne og det er behageligt at bruge dem. Samtidig er information og vejledning i affaldssortering udformet på en humoristisk og letforståelig måde. Det gør det sjovt og nemt at dele affaldet i de rigtige fraktioner – det fremmer genbruget.

Æggeskaller

For Affald og Genbrug er udfordringen at genbruge mere og mere af det affald, der i øjeblikket bliver brændt. Her bliver emballageplast og bioaffald det næste.

- Det kan vi ikke løfte uden borgernes hjælp. Nu skal vi sortere organisk affald som f. eks. kartoffelskræller, osteskorper og æggeskaller fra og lave det om til næringsrig kompost, siger Yvonne Thagaard Andersen.

Fra yoghurt-bæger til fleecetrøje

Emballageplast er den plastic, som mange indkøbsvarer er pakket ind. Det meste af denne type plastic ryger nu i ovnen på et krafvarmeværk. Men det kan genanvendes som rør, havestole eller fleecetrøjer.

- Plastic er dyrt at genbruge i forhold til, hvad nyt plastic koster. Men vi er på vej med et system som gør det billigere at genbruge plastic. Så skal vi bare have borgerne med på også at sortere yogurtbægre, shampoo-flasker og brødposer fra, siger Yvonne Thagaard Andersen.

Affald- og Genbrug i Ringkøbing-Skjern Kommune kan måske også snart genbruge mælke- og juice-kartoner. Men det er en hel anden historie.

Emneord: Genbrug
Ringkøbing-Skjern Kommune på DenOffentlige.dk Ringkøbing-Skjern Kommune
Aktivitet: Artikler: 78 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 17.12.13 Britt andersen
  Genbrug

  Tillykke til Ringkøbing nu håber jeg bare at Hedensted må følge med. Jeg har som privat husholdning sorteret plast og mælkekarton i et år, det er ikke svært, nu mangler jeg bare et fornuftigt sted at afleverer det.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 04.02.15 Bæredygtighed
  Nybagte forældre kan spare tusindvis af kroner ved at låne babytøj

  Dele- eller lejeordninger kan gavne både miljøet og danskernes økonomi. Nye tal viser for eksempel, at nybagte forældre alene det første år kan spare op mod 20.000 kroner på at låne babytøj i stedet for at købe nyt. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil nu gøre det nemmere for danskerne at dele.

 • 28.01.15 Politik
  Miljøminister: Vi skal bruge vores tøj i længere tid

  Vores tøj ender alt for ofte i skraldespanden uden egentligt at være slidt op, og derfor går mange ressourcer unødigt tabt. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil med nyt initiativ have mode- og tekstilbranchen til at finde løsninger, der kan forlænge tøjs levetid.

 • 02.09.14 Bæredygtighed
  Danmarkspremiere: Kaffekapsler får returbillet

  I dag starter den første ordning i Danmark, hvor en virksomhed modtager og genanvender sine egne brugte produkter med dokumenteret gevinst for miljøet. Det kan blive til mange flere, mener miljøminister Kirsten Brosbøl.