Mette F erkender fiasko med reform af førtidspension - og vil selv rydde op

- Jeg stod selv bag reformen af førtidspension. Derfor har jeg også et særligt ansvar for at få rettet op på nogle af de problemer, der viser sig at være, siger Mette Frederiksen, der dog ikke kan pege på nogen løsninger.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. 

På partiets kongres i Aalborg gør hun det klart, at Socialdemokratiet vil gå endnu længere i forsøget på at rette på problemerne med førtidspensionen end det, som et enigt Folketing blev enige om før sommerferien. 

Og det vil ske med hende selv i spidsen.

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

- Idéen bag reformen var den rigtige, men jeg mener ikke, at vi er i mål med, hvordan reformen virker, siger Mette Frederiksen.

Før sommerferien blev partierne på Christiansborg enige om justeringer af reglerne for førtidspension. Justeringerne skal gøre det mere klart, hvornår borgere skal i ressourceforløb.

Ressourceforløbene, der blev indført med en reform af førtidspensionsreglerne i 2013, er en betegnelse for forskellige indsatser, der skal få syge borgere tættere på job.

LÆS OGSÅ: METTE F BLEV ADVARET

Men de har fået kritik for i nogle tilfælde at være nyttesløse, langtrukne og pinefulde for borgerne. 

Mette Frederiksen peger på, at der trods justeringer fortsat er eksempler på for langstrakte ressourceforløb. At der er for dårlig klageadgang, og at nedslidte har for svært ved at få tilkendt førtidspension.

- Især mennesker, der har været mange år på arbejdsmarkedet, og som enten er blevet meget nedslidte af deres job, eller hvor sygdom er stødt til, ser ud til at have svært ved at få tilkendt førtidspension, siger hun. 

Spørgsmål: Hvad vil I gøre ved de​t? Vil I eksempelvis komme med flere penge til området?

- Først og fremmest er det et tilsagn fra min side om, at vi bliver nødt til at tage nogle skridt, der går ud over det, som aftalekredsen blev enige om før sommer. 

Spørgsmål: Men hvis flere skal på førtidspension, vil det alt andet lige koste flere penge, er I parate til det?

- Jeg tror ikke, man skal stille det op på den måde. Man kan ikke gøre det så enkelt, for det her handler også om at få sikret, at nogle af de meget langstrakte ressourceforløb kan blive kortere.

- Jeg kommer ikke med en fiks og færdig model. Jeg kan konstatere, at der er problemer og giver et tilsagn om at gå ind i det.

Spørgsmål: Du var selv ansvarlig for reformen. Er det ikke dit ansvar, at nogle borgere er kommet i klemme i systemet?

- Jo. Alle os, der har besluttet at gå denne vej, har et ansvar for, hvordan det kommer til at virke. Og vi må erkende, at der kan være langt fra den tanke, man har bag et skrivebord på Christiansborg til, hvordan det ser ud i virkelighedens verden. Vi skal bruge flere kræfter på at få tingene til at fungere.

Spørgsmål: Der er allerede gang i en evaluering af reformen, og du kommer ikke med nye penge eller konkrete forslag. Er denne melding ikke bare en gratis omgang?

- Den kritik forstår jeg ikke, for det afgørende må være, om der er politisk vilje til at erkende, at der er nogle ting, der ikke fungerer efter hensigten og så sætte sig for at gøre noget ved det. Det er det, jeg giver et tilsagn om, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Emneord: Førtidspensionsreform, Sygedagpengereform, Mette Frederiksen, Socialdemokraterne, Beskæftigelsesområdet, Beskæftigelsespolitik, Socialkrisen, 210918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 24.09.18 L. Overgaard
  Omkostninger

  Spørgsmål: Men hvis flere skal på førtidspension, vil det alt andet lige koste flere penge.

  Hvorfor har spørgeren denne præmis?

  Hvad koster hele aktiveringcirkusset?
  - løn til ansatte i jobcentrene
  - betaling til diverse private aktører
  - lægeundersøgelser og lægeerklæringer

  Der er efterhånden flere videnskabelige undersøgelser*, som siger, at det hele er nytteløst. Pengene smides dermed lige direkte ud ad vinduet. Jeg tror derfor, at det rent faktisk er billigere for samfundet at tilkende førtidspension. Jeg ville i hvert fald voldsomt gerne se dette regnestykke!

  Som andre skriver, så kan det godt være, at aktivering er billigere for kommunerne grundet refusionsreglerne - det bør være overskueligt at lave om - men disse regler påvirker da vel ikke på nogen måde de samlede omkostninger.

  * https://videnskab.dk/kultur-samfund/intensiv-aktivering-af-sygemeldte-goer-mere-skade-end-gavn
  https://videnskab.dk/krop-sundhed/aktivering-af-syge-ledige-har-kun-minimal-effekt-paa-beskaeftigelsen
  https://videnskab.dk/kultur-samfund/saerlig-jobindsats-til-ledige-med-angst-og-depression-har-ingen-effekt
  https://www.business.dk/oekonomi/danmark-spilder-milliarder-paa-aktivering

 • 24.09.18 Eugen Pedersen
  Mette F

  Hvis ikke Mette denne gang(hvis hun får magten)gør op med dette helt uretfærdige system, det skal IKKE være politikere der skal bestemme hvornår et menneske er sygt eller ej

 • 23.09.18 Hanne poulsen
  Et offer for systemet

  Rehabilitering team, skulle bestå af læger, og ikke ukompetente mennesker. Sagsbehandler er ikke læger, de skalter og valter med de syges helbred. Mødet med systemet, har total traumatiseret mig .. Mit livs værste mareridt . Jeg er jo et offer for både en ulykke og reformen ..

 • 23.09.18 Hanne poulsen
  Offer for en trafikulykke

  Jeg har flere spørgsmål jeg ville stille Mette aftederiksen .. hvorfor skal alle de ydmygelser til, jeg vil gerne lade dig høre lydfiler fra mine møder på jobcenteret . Man får et stempel i panden “ luddoven nasser” efter 22 uger på sygedagpenge . Var det Mette Frederiksens hensigt? Lægepapir bliver ikke tager alvorlig , jeg har papir En virksomhedskonsulent , som omskriver og tolker mine papir fra sygehuset .

 • 23.09.18 Marianne Rasmussen
  Opsig forliget!

  Hvis det atter engang ikke skal vise sig at være tomme ord, så kan Mette begynde med at opsige forliget. Og herefter gå igang med en kraftig oprydning....læs alt hvad der er skrevet fra forskelligt hold de sidste seks år, og lug så ud i paragrafferne med den viden in mente. Ikke flere små justeringer, som er ingenting. De reformer har skabt så megen lidelse i så mange familier, at de mennesker der er blevet ramt aldrig nogensinde kommer til at tilgive socialdemokraterne for dette svigt. Den fortælling vil gå i arv fra generation til generation.

 • 23.09.18 Peter Hansen
  Mette Frederiksen, hvad er din holdning til tvang i den sociale sagsbehandling?

  Hvor borgerne fik stoppet deres sygedagpenge, hvis de fravalgte behandlingstilbud, som:

  ETC Elektrochok

  Indtagelse af psykofarmaka (Lykkepiller)

  Lumbale operationer for diskusprolaps, som Ankestyrelsen har erklæret risikofri Principafgørelse 108-13
  https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=160588
  "Gældende" trods Folketinget har nedlagt 5 års forsøgsvis forbud, som slutter juli 2019

  Tabe sig under tvang, hvis sagsbehandleren vurderer ens BMI er for højt.

  Børn der bliver tvunget til at ordineres sovemedicin, som kun speciallæger, kan påbegynde FØR kommunen bevilger en billig såkaldt kugledyne. Igen Ankestyrelsen som bestemmer.

  Hvilken holdning har du og Socialdemokratiet til disse bizarre forhold? S.U.

  Dokumentation:

  https://www.k10.dk/showthread.php?t=27836

  https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=176752

  Med venlig hilsen

 • 23.09.18 Lotte Graae
  Mette Frederiksen

  Forslag til fokuspunkter: Time grænse, der adskiller tildeling af henholdsvis Mini Fleksjob og en Førtidspension. Klar lovgivning frem for skøn i kommunerne. Klagemuligheder for borgerne. Lægeattester fra primære læger har forrang i dokumentation af borgeres sager. Refusionsreglerne ændres, så kommunerne får kompensation for at træffe de fagligt rigtige beslutninger for borgerne. Kommunerne skal ikke lokkes og styres via refusionsregler, til at fylde kommunekassen, ved at træffe alle de forkerte løsninger for borgerne, som det er nu.

 • 23.09.18 Kim Madsen
  Mette Frederiksen

  Du har modtaget i tusindvis af løsninger fra de syge borgere samt fra dine kolleger på Borgen. Det her er en meget billig omgang !

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også