Mette F giver Radikale kold skulder: Vil danne ren S-regering

En mulig kommende rød regering vil være uden deltagelse af De Radikale, lyder det fra S-formanden. Radikale svarer klart tilbage.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil bryde med den lange tradition for, at partiet danner regering med De Radikale.

Således fortæller formanden til Jyllands-Posten, at partiet ikke vil have andre partier med i regeringen, hvis det bliver et rødt flertal. Det siger hun til Jyllands-Posten.

- Vi går efter at danne en S-mindretalsregering, såfremt mandaterne måtte tilsige det efter næste valg, siger hun til avisen.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Beslutningen er et brud på de seneste 25 års tradition for, at Socialdemokratiet har delt regeringskontor med De Radikale.

Ifølge Mette Frederiksen vil en smallere regering bestående af kun Socialdemokratiet være mere manøvredygtig i en politisk virkelighed, hvor rød og blå blok er i opløsning.

- Jeg ønsker ikke at sætte mig i spidsen for et Danmark, der ikke har styr på udlændingepolitikken, siger S-formanden til Jyllands-Posten.

Hun ser ifølge avisen den stramme udlændingepolitik og muligheden for at stramme yderligere for at være hævet over andre politikområder.

De Radikales leder, Morten Østergaard, holder over for avisen fast i, at partiet vil kræve indrømmelser - også på udlændingeområdet. Derfor ændrer udmeldingen fra S-formanden ikke noget for ham, lyder det.

Uenigheden mellem partierne på udlændingeområdet blev også tydelig under Folketingets afslutningsdebat.

Her afviste De Radikale og Alternativet at følge traditionen med at stemme for Socialdemokratiets forslag til vedtagelse. 

I stedet fremsatte de to partier deres eget forslag til vedtagelse.

Radikal leder: S får ikke vores mandater uden vores politik
 
Selv om Socialdemokratiet ikke vil i regering med De Radikale, vil De Radikale stadig kræve en ny politik.
 
Morten Østergaard, De Radikales leder på Christiansborg, sender følgende påmindelse til Socialdemokratiet:
 
- Man kan ikke feje vores politik til side og forvente at danne regering på vores mandater. Så god er verdenen ikke, siger han til TV2 News.
 
- Det er den dårligst skjulte hemmelighed i dansk politik, at Socialdemokratiets udlændingepolitik er til at forveksle med Dansk Folkepartis. Jeg er garanten for, at hvis en regering kommer til magten på vores mandater, kommer der en ny politik. Også på det område.
 
Adspurgt til hvorvidt det betyder noget for, hvem han ønsker skal være statsminister svarer han:
 
- Jeg ændrer ikke min position, fordi Socialdemokraterne leger bogstavleg. For mig handler det om, at vi får et andet flertal i Danmark.
 
- Jeg er garanten for, at vi får en anden politik, siger han til TV2 News.
 
Til Jyllands-Posten siger Morten Østergaard også, at man ikke kan få De Radikales mandater uden deres politik.
 
- Hvis hun vil drive politik på DF's værdier, skal hun spørge dem, om de vil gøre hende til statsminister, for en sådan regering vil vi ikke kunne støtte, siger han til avisen.
 
Han retter også et angreb mod sin tidligere regeringspartnere:
 
- Socialdemokratiets mærkesag nummer ét, to og tre er at få fingre i statsministerposten. For mig er det ikke nok. Vi skal også have en ny politik, siger han til Jyllands-Posten.
 
/ritzau/
 
Emneord: Ny regering, Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, De Radikale, Morten Østergaard, FV2019, 050618
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 15.05.19 Infrastruktur
  Landdistrikter: Udflytning har været uden betydning

  - På grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet, siger Landdistrikternes formand om udflytning. Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 27.03.19 Infrastruktur
  Regeringen og DF: Kommuner skal overtage al kollektiv trafik

  Kommunerne overtager ansvaret for den regionale trafik som følge af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform. Dermed bliver organiseringen af den lokale og regionale trafik forenklet, og beslutningerne træffes tættere på borgerne.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.