Krudtønden

Mette F. ser ikke grundlag for uvildig terrorundersøgelse

Politiets efterforskning af terrorangrebet i København går forud for alt andet, siger justitsministeren.

Selvom Norge har gode erfaringer med at gennemføre en uvildig undersøgelse af myndighedernes ageren omkring Anders Behring Breiviks terrorangreb tilbage i 2011, så ser justitsminister Mette Frederiksen (S) ikke umiddelbart grund til at gøre det samme i Danmark.

Det slår hun fast, efter at lederen af den norske "22. juli-kommission", der granskede de norske myndigheders arbejde i forbindelse med Breiviks angreb, torsdag siger til Ritzau, at det var "vældig, vældig værdifuldt" med en uvildig undersøgelse.

- Det var et vældig, vældig værdifuldt arbejde, på den måde at vi fik en uvildig beskrivelse af det store nationale traume, som det jo var og er, og at vi på centrale punkter fik god viden og institutionel læring ud af det, siger kommissionsleder Alexandra Bech Gjørv til Ritzau.

Men myndighedernes gøren og laden i henholdsvis Danmark og Norge kan slet ikke sammenlignes, siger Mette Frederiksen.

- Jeg kan ikke se, at der er noget sammenligningsgrundlag, mellem det der skete i Norge, og så det der er sket i Danmark, siger hun.


- En af de væsentlige forskelle er jo, at vores beredskab virkede. At der er udført et godt stykke politiarbejde, og at der har været styr på situationen, lyder det fra ministeren

- Så er det klart, at når der sker et anslag mod vores samfund, som det vi så den 14.-15. februar, så skal hele forløbet evalueres, og så skal vi selvfølgelig se, om vi kan blive klogere.

Alexandra Bech Gjørv fastslår, at det norske udredningsarbejde på ingen måde kom i vejen for politiets almindelige efterforskning af selve terrorhandlingen.

Men Mette Frederiksen henviser alligevel til netop hensynet til politiets efterforskning, i sin begrundelse for hvorfor en uvildig undersøgelse ikke ser ud til at skulle komme på tale.

- Det mest fornuftige er, at myndighederne bruger tid på at afdække alle forhold omkring den pågældende gerningsmand i stedet for at bruge tiden på at sidde og skrive rapporter, siger hun.

 
Emneord: Terror mod Danmark, Terrorister, Orientering til skole om terrorangreb, Hellige krigere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 06.05.15 Politik
  Evaluering af myndighedernes indsats under terrorangrebet

  Rigspolitiet har afleveret myndighedernes evaluering af indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København. Evalueringen viser, at myndighederne var velforberedte, velorganiserede og klar til hurtigt at organisere beredskabet. Evalueringen peger samtidig på ti læringspunkter, der vil få betydning for det fremtidige beredskab.

 • 19.02.15 Ledelse
  Odense Kommune: Børn skal kende baggrunden for terrorangreb

  Når Odenses skolelærere skal tale med eleverne om terrorangrebene i København, så er religion en naturlig del af dialogen. Det præciserer kommunen nu i en ny orientering til de odenseanske skoler. Borgmester og rådmand mener, at det er uhensigtsmæssigt, når kommunen har opfordret skolelærere til at nedtone religion og etnicitet

 • 23.09.14 Velfærd
  55 millioner kroner til syriske flygtninge

  Regeringen bevilger yderligere 55 millioner kroner til ofrene for borgerkrigen i Syrien. Her har den militante islamiske gruppe ISIL på få dage gjort situationen endnu mere kaotisk og drevet 100.000 mennesker på flugt.

 • 19.09.14 Politik
  Regeringen skærper indsatsen mod radikalisering og ekstremisme

  Socialminister Manu Sareen og justitsminister Karen Hækkerup præsenterer i dag regeringens nye handlingsplan om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Regeringen styrker forebyggelsesindsatsen på alle fronter og strammer lovgivningen bl.a. for at sætte en stopper for det stigende antal unge, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe.