Mette Frederiksen: Regeringen begår aftalebrud

Pengene til regeringens skattelettelser stammer fra aftaler, hvor de blev lovet til velfærd, siger Mette F, der dog ikke vil love at rulle mulige skattelettelser tilbage.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er på vej ud i et tiltagende barsk opgør om skattelettelser eller velfærd.

Efter præsentationen af regeringens udspil til finanslov torsdag anklager Mette Frederiksen regeringen for at begå aftalebrud i forsøget på at finansiere skattelettelserne:

- Det er et brud på den aftale, der er indgået. Og endnu værre, så er det et brud på det, der er blevet sagt og fortalt til danskerne, siger Mette Frederiksen.

Følg spillet om finanslov 2018 på temasiden

Vi har oprettet en tema-side, der samler alle relevante historier om Finanslov 2018. Find den her.

Hun henviser til, at regeringen henter en del af pengene til at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget og indføre et særligt jobfradrag for lavtlønnede fra det såkaldte økonomiske råderum.

Råderummet er skabt gennem de senere års reformer. Centralt blandt dem står Velfærdsaftalen fra 2006, hvor et bredt flertal hævede efterløns- og pensionsalderen.

I aftaleteksten skriver Venstre, De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale, at pengene fra reformen skal reserveres til velfærd for især ældre:

- Styrkelsen af de offentlige finanser, som på langt sigt optræder i kraft af det nye tilbagetrækningssystem, reserveres til at sikre finansiering af velfærdssamfundet i fremtiden. 

- Midlerne skal bruges til at finansiere merudgifter til blandt andet pleje og sundhed, når der kommer flere ældre, og til en styrket indsats mod nedslidning på arbejdsmarkedet, hedder det på side 9 i aftaleteksten.

Den formulering må regeringen stå ved, mener Mette Frederiksen:

- Når man laver så stor en ændring af pensionsalder og efterløn med så klart et sigte på at forbedre velfærdssamfundet, så kan man ikke bare lave det om for at redde et regeringssamarbejde, siger Mette Frederiksen.

Spørgsmål: Råderummet er på mere end 30 milliarder kroner, men ifølge finansministeren er det kun otte milliarder, som regeringen vil bruge på skattelettelser. Så pengene kan vel godt komme fra andre reformer end Velfærdsaftalen fra 2006?

- Velfærdsaftalen skal adressere det demografiske træk, som skyldes, at der kommer flere ældre. Men det demografiske træk bliver ikke dækket af regeringens økonomiske politik. 

- Det er et problem, at man i 2006 beder danskerne arbejde længere for at få penge til at fremtidssikre velfærdssamfundet, hvorefter den siddende regering ændrer politik. Det er en betænkelig måde at drive politik på, siger Mette Frederiksen.

Spørgsmål: Vil I rulle skattelettelserne tilbage, hvis I får magten?

- Jeg tror egentligt, at det regeringen nu lægger frem ikke bliver gennemført. Derfor mener jeg i al respekt, at det er en fiktiv diskussion. 

Spørgsmål: Men når du mener, det er et brud på Velfærdsaftalen, så må du også klart kunne sige, at det vil blive rullet tilbage?

- Hvordan skal jeg kunne rulle noget tilbage, som jeg ikke ved, om det bliver gennemført? Nu har vi prøvet det ad nogle omgange, at regeringen har stillet danskerne store skattelettelser i udsigt. Og efterfølgende har måttet trække det tilbage. 

- Jeg forventer selvfølgelig ikke, at Dansk Folkeparti lægger stemmer til det her, siger Mette Frederiksen.

 

Venstre: Mette Frederiksen glemmer røde skattelettelser

Det klinger hult, når Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, anklager regeringen for at bryde velfærdsaftalen fra 2006 for at få skattelettelser, siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen. 

Mette Frederiksen sænkede såvel top- som selskabsskatten som minister i S-R-SF-regeringen. Hun "griber efter et halmstrå for at svinge sig op på den klassiske: Velfærd eller skattelettelser", mener han.

- For få år siden var Mette Frederiksen bannerfører for og lagde stemmer til en skattereform, hvor man både sænkede top- og selskabsskat, siger Jacob Jensen.

- Da hørte jeg ikke nogen pippe om, at det skulle være et brud på velfærdsaftalen. Venstre vil sikre velfærden. Det gør man ved at sikre, at der er danske arbejdspladser og investeringer.

Velfærdsaftalen fra 2006 hævede efterløns- og pensionsalderen. Bag aftalen står Venstre, De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale. 

I aftalen hedder det, at pengene fra reformen skal reserveres til velfærd for især ældre:

- Styrkelsen af de offentlige finanser, som på langt sigt optræder i kraft af det nye tilbagetrækningssystem, reserveres til at sikre finansiering af velfærdssamfundet i fremtiden.

- Midlerne skal bruges til at finansiere merudgifter til blandt andet pleje og sundhed, når der kommer flere ældre, og til en styrket indsats mod nedslidning på arbejdsmarkedet, hedder det på side ni i aftaleteksten.

Men trods aftaleteksten mener Jacob Jensen ikke, at der er noget af komme efter for Mette Frederiksen.

- Der er ikke noget at komme efter eller fejet noget ind under gulvtæppet. Det er lidt halvdesperat, at Mette Frederiksen præcis bruger de argumenter, siger Jacob Jensen.

- Hun har uld i munden, når hun bliver spurgt, om hun vil rulle skattelettelserne tilbage. 

/ritzau/

 

Emneord: Finanslov 2018, Socialdemokraterne, Ny regering, Velfærdsdebatten, Skattelettelser, Lars Løkke Rasmussen, Økonomisk råderum, Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.