Milepæl i norsk oliefond - passerer 1000 milliarder dollar

Væksten i markedsværdien har været hel utrolig, siger lederen for den norske oliefond.

Værdierne i den norske oliefond er for første gang over 1000 milliarder dollar, oplyser den norske nationalbank.

1000 milliarder dollar svarer til 6243 milliarder kroner.


Det er Norges Bank Investment Management, som forvalter oliefonden, og her kalder lederen, Yngve Slyngstad, det en milepæl.

- Væksten i fondens markedsværdi har været utrolig. Da fonden fik sin første tilførsel af oliepenge i maj 1996, tror jeg ikke, nogen forestillede sig, at fonden ville komme til at nå 1000 milliarder dollar.

- Dette er en milepæl, siger han til NTB.

Det er en positiv udvikling på verdens aktiemarkeder og en styrkelse af de store valutaer i forhold til dollar, der har bragt oliefonden over de 1000 milliarder dollar. Det skete natten til tirsdag.

Norge har siden 1996 deponeret en stor del af sine indtægter på olieeksport i oliefonden. Den skal være en buffer, den dag de norske oliekilder er tømt, men kan også bruges i forbindelse med store investeringer i det norske samfund.

Den norske oliefond er verdens største statslige investeringsselskab. Når Oslo nyser, så risikerer resten af verden at få snue.

Oliefonden ejer 1,3 procent af de selskaber, der er børsnoteret rundt om i verden

/ritzau/

Emneord: Oliemilliarder, Nordsøolie, Olie, Norge, 220917
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.11.20 Infrastruktur
  Lokale initiativer modtager 53 millioner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

  Hvad har en energi-ø på Bornholm til fælles med filmbyen i Aarhus, og hvilke ligheder er der mellem lystfiskeri i Limfjorden og byggeriet ved Femern Bælt på Sjælland? Alle udgør unikke erhvervspotentialer for dansk erhvervsliv, og derfor modtager 11 lokale initiativer nu i alt 53 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

 • 09.11.20 Infrastruktur
  Regeringen lancerer nye initiativer for at hjælpe corona-ramte danskere

  Nedlukninger i flere europæiske lande samt i dele af Danmark skaber stor usikkerhed om fremtiden for dansk økonomi. For at imødegå de aktuelle udfordringer og ruste Danmark til en ny bølge af coronavirus påbegynder regeringen nu forhandlinger om finansloven og en samlet grøn genstart med stærkt fokus på økonomisk tryghed og sikring af danske arbejdspladser.

 • 04.11.20 Infrastruktur
  Dom er vigtigt skridt for Femern Bælt-forbindelsen

  Forbundsforvaltningsdomstolen i Leipzig har givet den endelige tilladelse til at bygge tunnelen under Femern Bælt.

 • 03.11.20 Infrastruktur
  Landdistrikterne halter efter resten af Danmark

  Størstedelen af landet har frem mod coronakrisen haft stigende beskæftigelse og vækst, men ny redegørelse slår samtidig fast, at væksten er lavere i områder uden for de større byer.

 • 30.10.20 Infrastruktur
  Tre kandidater til årets Brolæggerpris

  Dommerkomitéen i Brolæggerlauget i DI Dansk Byggeri har indstillet tre kandidater til Brolæggerprisen. Et af projekterne er ny granitbelægning i forbindelse med nye pullerter på Amalienborg Slotsplads. I Esbjerg er det lange strøg med granit i smukke mønstre i Kongensgade blevet indstillet, mens Aarhus er kommet i betragtning for et nyt byrum i Filmbyen i Aarhus.