Miljøstyrelsen overvejer retssag efter forkerte tal om kvælstof i vandet

Vi fik ikke at vide, at firma, der måler vandmiljø, skiftede over til tvivlsom metode, siger Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen overvejer, om der skal rejses en retssag mod det laboratorium, som i en årrække har forsynet styrelsen med tal for vandmiljøet, som var forkerte.

Det siger vicedirektør i Miljøstyrelsen Mads Leth-Petersen til Ritzau.

- Vi vil nu klart se på, om der er steder, vi kan lave yderligere opstramninger i vores kvalitetssikring, og vi skal have en dialog med branchen, om hvordan vi kan undgå, at det sker igen. 

Læs også: Hov, vandmiljøet har det ringere end tallene sagde

- Herunder også, om der er grundlag for et retsligt efterspil mod de laboratorier, som vi har betalt for at løse opgaven, siger han.

To nye rapporter og topforskere fra Aarhus Universitet slår fast, at de officielle løbende målinger af næringsstoffer gennem mindst syv år i årene 2010-2017 og måske endnu længere har undervurderet kvælstofproblemerne. 

Bæredygtighed på DenOffentlige

Vi samler de væsentlige historier om bæredygtig omstilling her.

Kvælstofindholdet i havmiljøet har i gennemsnit været 13 procent højere end hidtil anslået.

- Jeg mener faktisk, at procedurer og bekendtgørelse er klare på området. Jeg siger ikke, at alt er perfekt. Men jeg kan ikke gardere mig mod, at der er brugt en anden metode, end den vi fik oplyst. 

- I bakspejlet må vi sige, at den rådgivning, vi fik fra det involverede laboratorium, ikke har været god nok. Vi har med andre ord fået ufuldstændige informationer, siger Mads Leth-Petersen. 

Han understreger, at Miljøstyrelsen er underlagt, at opgaven med at analysere vandprøver skal sendes i udbud, og den ikke kan placeres, hvor man synes. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Og vi satte faktisk selv procedurer i gang med at lave dobbelttjek på flere laboratorier af prøverne, selv om det er omfattende og et ret stort skridt. 

Han peger på, at det referencelaboratorie, der skal kontrollere prøverne, i slutningen af 2014 vurderede, at man kunne åbne for at bruge den nye UV-metode (som forskerne nu har underkendt, red). 

Der er ikke lykkedes Ritzau af få en kommentar fra miljølaboratoriet Eurofins, der har haft ansvaret for prøverne, og som også har været Miljøstyrelsens rådgiver på området. 

/ritzau/

Emneord: Miljøstyrelsen, Kvælstof, Mads Leth-Petersen, Vandmiljø, Havmiljø
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.03.18 willy
  Syndebuk ---

  Det ser ud som om at man har fundet en syndebuk, men. Det ville aldrig være i statens eller kommunernes interesse at menige borger kendte til indholdet af postevand da det er tungt beskattede, monopoliserede og meget dyrt at levere den kvalitet som borgerne tror de får. Det er i et laboratoriums interesse at test for så meget som muligt da det giver mere indtægt.

  Da EU nedlagde forbud om at pumpe spillevand i havet og vandværker derfor skulle rense vandet, opdaget man at med undtagelse af nogle bakterier, så var spillevandet faktisk renere end almindeligt postevand, derfor installerede man et filter som desværre gir så mange forstoppelser at man nogle gange skærere et hul i det. Som du nok har gættede, så pumper mange vandværker spillevandet tilbage i reservoirerne og af og till får borgerne en dårlig mave. Den mest underholdende undskyldning jeg har hørt er at der var kommet en død kanin i systemet. I storbyer som London siger man at postevandet har været igennem 8 set nyre for det kommer ud af vandhanen.

  Det værste vandværker kommer i postevandet er aluminium Oxid, hvis man limer det på papir så kender du det som sandpapir og det er nødvendigt for at rørene ikke skal få forstoppelse men ganske kontroversielt for dem der har allergier.

  Der er mange firmaer der skal rense deres spillevand før udledning og det er ofte renere end postevand.

  Det rigtige spørgsmål og syndebuk er faktisk hvordan det lykkes at købe misvisende laboratorium prøver?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 12.12.17 Infrastruktur
  Historisk forenkling af lovgivning på vej

  Antallet af love skal reduceres fra 95 til 43 med uændret beskyttelsesniveau.på miljø- og fødevareområdet. Det mere end halverer antallet af love uden at slække på beskyttelsen, lyder det fra ministeriet.

 • 20.05.16 Bæredygtighed
  Naturpakken giver mere natur til danskerne

  Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har netop indgået aftale om en Naturpakke til 363,5 mio. kroner. Statslig skov tages ud af kommerciel drift til gavn for danskerne og biodiversiteten.