Miljøstyrelsen skal betale i alt 80 millioner kroners erstatning

Årelangt opgør i Vestre Landsret er endt med, at Pindstrup Mosebrug får tilkendt stor erstatning.

Miljøstyrelsen skal betale 40 millioner kroner i erstatning, fordi styrelsens indgreb over for Pindstrup Mosebrug på Djursland var for vidtgående, har Vestre Landsret bestemt i en dom onsdag.

Oveni skal lægges næsten et tilsvarende beløb i renter og sagsomkostninger. Dermed løber den samlede regning til styrelsen op i cirka 80 millioner kroner.

Landsretten har vurderet, at myndighederne gik over stregen, da Pindstrup Mosebrug blev forhindret i at indvinde spagnum i Lille Vildmose.

Sagen går helt tilbage til 2006. Dengang sagde myndighederne stop for Pindstrup Mosebrugs aktiviteter på arealer, som virksomheden enten ejede eller havde lejet.

Indgrebet skyldtes frygt for, at højmoser nær arealerne kunne blive skadet af indvindingen af spagnum. Højmoser er en meget sjælden naturtype i Danmark og er særligt beskyttet.

Landsretten fastslår imidlertid, at Miljøstyrelsen gik for vidt. Det var ikke nødvendigt at give afslag til Pindstrup Mosebrug. Et mindre indgreb kunne have sikret, at højmoserne ikke ville blive skadet, mener dommerne.

Afgørelsen var et betydeligt indgreb mod virksomheden, som blev meget hårdt ramt, mener landsretten.

Erstatningen er fastsat til 40 millioner kroner. Beløbet er udtryk for et skøn. Det skyldes, at der var usikkerhed om den mængde tørv, som Pindstrup havde kunnet få tilladelse til at indvinde, oplyser retten på sin hjemmeside.

Men oveni kommer altså renter og sagsomkostninger. Rentesatsen er høj i retssystemet, og desuden skal de beregnes fra tidspunktet for sagens anlæg. Det skete i 2006. Desuden skal Miljøstyrelsen betale modparten mere end to millioner kroner i sagsomkostninger.

Oprindeligt havde virksomheden forlangt 150 millioner kroner i erstatning for mistede indtægter. Afgørelsen er trukket ud i flere år, og årsagen er, at man har skullet vente på udtalelser fra sagkyndige, oplyser retten.

De skulle vurdere dels påvirkningen af tre højmoser, dels mængden af tørv i arealerne og dels Pindstrup Mosebrugs tab.

Miljøstyrelsen har nu mulighed for at anke dommen til Højesteret.

/ritzau/

Emneord: 250418, Pindstrup Mosebrug, Miljøstyrelsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også