Millionerne hober sig op i folkekirken. Her er det Jelling Kirke.

Millioner af kroner hober sig op i folkekirken

452 millioner kroner. Så stort var folkekirkens overskud i det seneste regnskab for 2014. Året før var beløbet 401 millioner.

Hvis folkekirken var en kommerciel virksomhed, ville alle være glade. Men det er medlemmernes skattebidrag, som hober sig op i kirkens kasser.
Som reglerne er i dag med udstrakt lokalt selvstyre i folkekirken, er det svært at ændre. Men den nuværende praksis er økonomisk uhensigtsmæssig, påpeger økonomiprofessor på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.
”For det første har vi jo den grundholdning, at pengene ligger bedst i borgernes lommer. Der er desuden en tendens til, at man bliver mindre påholdende og mindre effektiv, hvis man har for mange penge stående på kontoen. Groft sagt kan man sige, at tæppet i våbenhuset blive udskiftet lidt for hurtigt. Endelig betyder det politiske ønske om, at det samlede skattetryk ikke må stige, at hvis kirken ikke er påholdende, så må andre være det,” siger Per Nikolaj Bukh til Kristeligt Dagblad.


Han peger på, at det isoleret set kan være økonomisk fornuftigt at spare op til større anlægsprojekter. Men også, at folkekirken er nødt til som andre offentlige instanser at være mere påholdende for at bevare sin legitimitet i befolkningen.

LÆS OGSÅ: Flertal vil adskille statens og kirkens økonomi

”Vi ved, at der ikke nødvendigvis skal så meget til for, at folk melder sig ud af kirken. Og hvis stadig flere sidder med fornemmelsen af, at de penge, man betaler i kirkeskat, bare bidrager til en kapitalophobning i kirken, så har folkekirken et problem,” siger Per Nikolaj Bukh.

Også specialkonsulent i Kirkeministeriets økonomikontor Jacob Øllgaard-Nikolajsen kalder de mange ubrugte millioner i folkekirken for en ”uhensigtsmæssig praksis”.

”Jeg kan godt undre mig over, at overskuddet stiger så meget, som tilfældet er. Noget tyder på, at der er en opsparingspraksis ude i sognene, som er økonomisk uhensigtsmæssig. Det er noget, vi holder øje med, og vi kan opfordre folkekirken til at være påholdende. Men som lovgivningen er i dag, kan vi ikke direkte gribe ind og fastlægge kirkeskatten fra centralt hold,” siger Jacob Øllgaard-Nikolajsen. 

Hvis der er for mange frie midler i den folkekirkelige økonomi, er det et problem, erkender formand for Danmarks Provsteforening Jette Marie Bundgaard-Nielsen. 

”De ubrugte midler er et meget aktuelt spørgsmål, som jeg har taget op for nylig i mine budgetdrøftelser med menighedsrådene. Grundlæggende er det sådan, at hvis ubrugte midler ikke er øremærket specifikke anlægsprojekter, så føres midlerne tilbage til fælles fordeling, hvor pengene kan gøre nytte andre steder. Og hvis der år efter år er ubrugte midler på budgettet, er det nødvendigt at nedskrive den lokale ligning,” siger hun.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

Emneord: Folkekirken, Folkekirkemedlemmer, Per Nikolaj Bukh
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 24.06.20 Velfærd
  Sundhedsplejersker forbedrer flygtningefamiliers integration

  Hvis flygtningefamilier bliver taget ved hånden i deres første tid i Danmark og får hjælp til at bygge bro til det danske samfund, bliver de nemmere en del af fællesskabet, viser analyse af stort projekt.

 • 15.06.20 Velfærd
  Tilsyn i daginstitutioner halter gevaldigt

  I knap hver tredje børnehave og vuggestue ses der slet ikke på børnene, når der laves tilsyn. I forvejen sker tilsynet i tre ud af fire institutioner kun én gang årligt eller sjældnere, viser undersøgelse for FOA.

 • 12.06.20 Velfærd
  Andelen af pædagogiske assistenter i børnehaver skal firdobles

  Flere end hver tredje ansatte i børnehaver og vuggestuer bør være faglærte pædagogiske assistenter, når minimumsnormeringerne indfases, mener FOA. En af de kommuner, som i forvejen går målrettet efter flere pædagogiske assistenter, er Lolland.

 • 12.06.20 Velfærd
  Tusindvis af medarbejdere får ret til fuld tid

  Er man medarbejder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København og ønsker at arbejde på fuld tid, så skal det også kunne lade sig gøre. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. Et nyt tiltag giver derfor fra 1. september alle medarbejdere, der arbejder på deltid i forvaltningen, ret til at gå op i tid.

 • 09.06.20 Velfærd
  Ligestillingsarbejdet halter i de fleste dagtilbud

  Ny rapport viser, at kun få daginstitutioner arbejder målrettet med at bryde gængse normer for køn, seksualitet, handicap eller etnicitet. Nu skal forskning bane vejen for mere systematisk arbejde med mangfoldighed og ligestilling i danske daginstitutioner.