Minister efter afsløringer: Danske Bank har groft forsømt ledelsesansvaret

Det er alene Danske Bank, der har ansvar for hvidvask-sagen i bankens estiske afdeling, siger Brian Mikkelsen.

Danske Bank har ifølge erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) "groft forsømt sit ledelsesansvar" i sag om hvidvask af penge.

Her har banken i flere år ladet regimet i Aserbajdsjan sende milliarder gennem fire konti i storbankens estiske afdeling.

- Ansvaret ligger ét sted, og det er hos Danske Bank, siger Brian Mikkelsen.

Skattely - læs det væsentligste her

Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her. 

Han ser ikke behov for ny lovgivning eller andre initiativer som følge af sagen, da det var de estiske myndigheder, der burde have grebet ind.

- Jeg synes, det er meget kritisabelt, at vi endnu engang ser, at danske banker har været anvendt til hvidvask. Det er et misbrug, som tilsyneladende har fundet sted i perioden 2012 til 2014.

- Heldigvis har vi gennemført en lang række initiativer siden hen for at styrke indsatsen mod hvidvask. 

- Jeg indgik før sommerferien en aftale med de fleste af Folketingets partier, som strammer op, indfører strengere straffe og giver flere penge til Finanstilsynet, siger Brian Mikkelsen.

Han mener, at sagen viser, at Danske Bank ikke har taget udfordringen med hvidvask alvorligt nok. 

- Jeg kan undre mig over, at man har ladet det her passere. Og jeg er rystet over det, fordi det er så mange milliarder kroner, der er kommet igennem en dansk bank, uden at man har noteret det. Det er meget kritisabelt, siger Brian Mikkelsen.

Spørgsmål: Burde Danske Bank have opdaget hvidvasken?

- Ja, det synes jeg. Jeg kan også konstatere, at Finanstilsynet de seneste år har politianmeldt flere banker, blandt andet også Danske Bank. Det tager jeg som udtryk for, at Finanstilsynet har meget stort fokus på hvidvaskreglernes overholdelse. 

Spørgsmål: Burde Finanstilsynet eller andre danske myndigheder have opdaget denne sag?

- Nej, her synes jeg ikke der ligger noget svigt hos eksempelvis Finanstilsynet. For de har ikke myndighed til at undersøge overholdelse af reglerne for hvidvask i danske institutters udenlandske datterselskaber og filialer.

- I det her tilfælde er det myndighederne i Estland, som skulle have ført tilsynet. Og så selvfølgelig banken selv.

Spørgsmål: Er der behov for at gøre mere i Danmark. SF foreslår, at man ser på lovændringer. Er der behov for det?

- Umiddelbart ikke lige nu. Jeg synes, at ansvaret ligger hos bankerne, og de har forsømt det ansvar, siger Brian Mikkelsen.

Han henviser til, at SF selv var blandt de partier, som før sommerferien gik med i aftalen om at stramme op over for bankerne.

Danske Bank henviser til samme skriftlige svar, der mandag blev givet til Berlingske. 

Her siger bankens chefjurist, Flemming Pristed, at "vi i den her periode ikke har været gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask og andre ulovlige aktiviteter i vores estiske filial."

/ritzau/

Emneord: Danske Bank, Banker, Hvidvaskning, Skattely, Finanstilsynet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 24.02.15 Politik
  Silkeborg lægger afstand til firmaer i skattely

  Bred tilslutning i Silkeborg Byråd til, at Silkeborg Kommune ”ønsker” og ”skal tilstræbe at undgå” at handle med selskaber og firmaer, som benytter skattely.

 • 19.12.14 Politik
  Politisk aftale om skattelypakke på erhvervsområdet

  Regeringen, V, DF, SF, EL, og K har i dag indgået aftale om styrket indsats mod skattely på erhvervsområdet.