Foto: Aslak Raanes

Minister fastholder: Folk flytter ikke på grund af kontanthjælpsloft

Kontanthjælpsloft tvinger ikke folk ud af deres lejligheder, fastholder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen efter flere eksperters modstand.

Det er en skrøne, at flere tvinges ud af deres lejlighed, fordi regeringen i 2016 igen lagde loft over kontanthjælpen. Færre lever nu af ydelsen, mens flere arbejder. Det mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). 

Han kritiseres af eksperter i dagbladet Information. De er uenige i konklusioner fra Beskæftigelsesministeriet, der lyder, at der ikke er flere på kontanthjælp, som er flyttet på grund af kontanthjælpsloftet. 

Ifølge eksperterne viser ministeriets egne tal rent faktisk det modsatte. 

Til det svarer ministeren:

- Det er en absurd påstand. Når man sammenligner 2017 med årene 2014 og 2015, før reglerne trådte i kraft, så viser opgørelsen klart, at færre er på kontanthjælp. Loftet får først virkning fra 2016.

- Derfor er tal fra året 2016 "forurenet" med både gamle og nye regler, vurderer ministeren.

Spørgsmål: Så du mener ikke, der er noget at komme efter?

- Ja. Det vil jeg bestemt sige, siger Troels Lund Poulsen.

Kontanthjælpsloft - læs flere historie på temasiden

Find alle vores historier om kontanthjælpsloftet på temasiden her. 

Ifølge eksperternes analyse af ministeriets tal, så kan man se en stigning i antallet af flytninger, hvis man isolerer tallene for de kontanthjælpsmodtagere, der rent faktisk har været ramt af kontanthjælpsloftet. 

Der er tale om en lille stigning i antallet af flytninger fra 2017, året efter kontanthjælpsloftet blev indført. 

Men ifølge Frans Clemmensen, der er cheføkonom i Boligselskabernes Landsorganisation (BL), er det for tidligt at konkludere, om stigningen skyldes kontanthjælpsloftet.

Han støttes af Anders Bruun Jonassen, forsker ved Rockwool Fonden. 

Han mener dog også, at ministeriet begår en fejl, når det har fokuseret på flytninger blandt alle på kontanthjælp i sine konklusioner.

Ifølge Troels Lund Poulsen er der tale om en politisk dagsorden hos eksperterne, når de slår tvivl om kontanthjælpsloftets konsekvenser. 

- Ja. Det er en klar politisk motiveret dagsorden for at hvirvle støv op om tallene. Man skulle hellere glæde sig over, at skræmmekampagner om, at kontanthjælpsloftet vil betyde massive fraflytninger, ikke har vist sig at holde stik, siger Troels Lund Poulsen.

Emneord: 250618, Kontanthjælpsloft, Kontanthjælpsreformen, Troels Lund Poulsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.18 Social
  Lufthavnstilsynet styrkes markant

  Regeringen og Dansk Folkeparti har som et led i finansloven for 2019 afsat ekstra to millioner kroner årligt til mere kontrol med offentlige ydelser i de danske lufthavne.

 • 21.02.19 Velfærd
  Nye tal: Ældre arbejder længere

  Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

 • 25.06.18 Social
  Det er et effektivt tilsyn, som skal sikre kvalitet og pris på bosteder

  Et effektivt tilsyn skal sikre kvalitet og pris på landets bosteder, mener LOS. Landsorganisationen for sociale tilbud frygter, at et loft over overskuddet hos de 5 % af bostederne, der er privatejede, vil føre til mere bureaukrati.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.