Minister: Integration er kun første skridt for trepart

Flygtninge i job er første prioritet, men beskæftigelsesministeren forsikrer, at praktik også kommer på bordet

Flygtninge og familiesammenførte, der har været gennem integrationsforløb i kommunerne, skal i job og blive selvforsørgende. 

Det er det overordnede succeskriterium for de meget omtalte trepartsforhandlingerne, som skydes i gang i næste uge. Det fastslår beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), som repræsenterer regeringen i forhandlingerne.

- Det er her, vi har svigtet gennem det sidste årti, mener Neergaard.

De tre parter i en trepartsforhandling er regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen, som i løbet af foråret skal forsøge at få en aftale i stand.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

Forløbet ventes at blive indledt med et stort pressemøde torsdag i Statsministeriet, hvor regeringen måske stiller med hele fire ministre - ud over Jørn Neergaard Larsen vil det i givet fald blive statsminister Lars Løkke Rasmussen, finansminister Claus Hjort Frederiksen og integrationsminister Inger Støjberg.

Forud for forhandlingerne har fagbevægelsen dog udtrykt bekymring for, at integrationsspørgsmålet kommer til at overskygge andre emner, den anser for presserende.

LO-formand Lizette Risgaard meldte allerede sin bekymring ud, så snart statsministeren i sin nytårstale havde fastslået, at integration stod først på dagsordenen:

- Det er helt afgørende, at de flygtninge, der får opholdstilladelse i Danmark, kommer i job, så de kan forsørge sig selv og bidrage til fællesskabet. 

- Men vi skal samtidig huske, at andre grupper på kanten af arbejdsmarkedet, herunder dagpengemodtagere og mennesker, der er faldet ud af dagpengesystemet, kommer i job, lød det fra Lizette Risgaard.

Neergaard garanterer dog, at trepartsforhandlingerne ikke stopper ved integration:

- Det er bare første step i en kæde af forhandlinger. Andre udfordringer, vi skal kigge på, er vores evne til at skaffe kvalificeret arbejdskraft overalt i Danmark. Og det er nødvendigheden af at få skabt langt flere praktikpladser, end vi har i dag, siger Jørn Neergaard Larsen.

Både Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokraterne har meldt ud, at det skal være slut med, at nytilkomne først skal igennem en grundig danskundervisning, før de kommer i job. I stedet skal de i job, og så må de lære sprog ved siden af.

Derfor var Neergaard sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) torsdag på besøg hos busselskabet Arriva for at hente inspiration. Her praktiseres nemlig allerede en lignende model.

Så klarer man sig med fagter, hvis det danske ikke slår til, forklarede en medarbejder, og ifølge Neergaard er der ikke som sådan noget i de nuværende regler, der forhindrer, at flere gør som Arriva.

- Men der er en praksis, som i massiv grad skal lægges om. Hele integrationsprocessen i Danmark har været bygget op over, at man gør en masse ting med henblik på at ruste sig bedst muligt til at kunne komme i job. 

- Det bruger man så lang tid til, at hovedparten ikke når at komme i job og simpelthen bliver isoleret uden for arbejdsmarkedet, siger Jørn Neergaard Larsen.

/ritzau/

Emneord: Flygtninge, Integration, Inger Støjberg, Trepartsforhandlinger
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 08.02.16 Anni Grimm
  Kejserens nye klæder....

  "Flygtninge i arbejde har første prioritet" siger integrationsminister I her Støjberg, men hun afviser dog ikke at drøfte praktik. Jeg bemærker ministerens prioritering af indsats og modtagere, og håber vores unge mennesker trods alt kan se frem til nye praktikpladser!

  Karrierepolitikerne taler og taler om integration og flygtninge, der skal i arbejde. De taler måske i virkeligheden så meget (uden handling) for at overbevise sig selv om talens indhold!! For hvor realistisk synes de mon selv det er at få 20.000 flygtninge i arbejde - set i lyset af, at der i hele 2015 kom 31 flygtninge i arbejde? Jeg spørger bare.
  Hvor er de 20.000 nye arbejdspladser? For selvom håbet er, at flygtninge skal udkonkurrere østarbejdere, så er der da et par parametre, man måske har overset. Dels er der vel grænser for, hvor mange lagner, der skal skiftes på hotellerne, og dels er muslimske mænd ikke til sinds at arbejde med den slags, ej heller rengøring o.lign. der anses for uværdigt og derfor kun bør udføres af kvinder!

  Det bekymrer mig, at beslutningstagerne vedblivende opfinder lappeløsninger og bruger nye betegnelser for samme uvirksomme metoder, i stedet for at stoppe invasionen før det er for sent.

  Jeg fristes til med H. C. Andersens eventyr "Kejserens nye klæder" in mente, at sige som den lille dreng: "Han har jo ikke noget tøj på.." Der er grænser for, hvor meget og hvor længe man ustraffet narrer og forskelsbehandler den danske befolkning.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også