Minister om om 225-timers regel: Det er en chance for at få fodfæste

Minister håber, at ledige vil se 225-timers-reglen som en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Størstedelen af de kontanthjælpsmodtagere, der er blevet varslet om, at deres ydelse vil blive sat ned 1. oktober, fordi de ikke har arbejdet nok timer, er af deres egne kommuner vurderet til ikke at kunne passe et almindeligt arbejde.

Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til folketingsmedlem Leif Lahn Jensen (S).


Cirka 50.000 kontanthjælpsmodtagere har fået et varslingsbrev om, at deres sociale ydelser vil blive sat ned, fordi de ikke lever op til den 225-timers-regel, regeringen har indført.

Reglen siger, at en kontanthjælpsmodtager skal arbejde mindst 225 timer inden for et år for at være berettiget til fuld støtte. Ellers bliver hjælpen sat ned.

Men 27.900 af de personer, der har fået en advarsel om, at deres støtte kan blive sat ned, er kategoriseret som aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

15.200 vurderes at være jobparate, mens resten i forskellig grad vurderes at være klar til at starte på en uddannelse.

LÆS FLERE HISTORIER OM 225-timers reglen

At være aktivitetsparat vil ifølge myndighedernes officielle hjemmeside, borger.dk, sige, at jobcentret vurderer, at en kontanthjælpsmodtager ikke kan påtage sig et ordinært arbejde, som gør personen i stand til at forsøge sig selv inden for tre måneder.

Men det er langt fra sikkert, at alle de personer, der har fået en advarsel om, at de risikerer en sanktion, rent faktisk ender med at blive sat ned i hjælp, påpeger Jørn Neergaard Larsen.

- Jeg håber virkelig, at der er mange, der benytter lejligheden til at få et fodfæste på arbejdsmarkedet, siger han til Ritzau. 

- Kommunerne har en ekstraordinær forpligtelse til at hjælpe de mennesker, der er ved at falde for 225-timers-reglen til at komme i gang på arbejdsmarkedet med et ordinært job med den kapacitet, som det pågældende menneske nu har.


Spørgsmål: Hvis nu det ikke lykkes, er du så klar til at lave reglen om?

- Nej. Hele vores beskæftigelsespolitik i disse år er bygget op over, at har man en arbejdsevne og bliver man forsørget af det offentlige, så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet med den arbejdsevne og den restarbejdsevne, man har. 

- Så det spor vil ikke blive ændret, fastslår ministeren.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, påpeger, at man først til oktober vil vide, hvor mange, der reelt set ender med at få nedsat hjælp på grund af 225-timers-reglen.

- Vi er bekymrede for, at deres livssituation forværres, fordi de sanktioneres. Det påfører dem stress og de risikerer også, at de ikke har råd til lægeordineret medicin og måske heller ikke til at fastholde deres bolig i længden, siger hun.

/ritzau/

Emneord: 225 timers regel, Beskæftigelsesområdet, Beskæftigelsesreform, Jørn Neergaard Larsen, Socialkrisen, Socialkrise, Majbrit Berlau, Socialrådgiverforeningen, Kontanthjælpsreformen, Kontanthjælpsmodtagere, Familier på kontanthjælp, Kontanthjælp, Arbejdsmarkedspolitik
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 09.09.16 Willy
  Minister om om 225-timers regel:

  Livet som en "fuld funktionel borger" i Danmark kan være meget abstrakt og udfordrende. Hvis vi ignorere udfordringerne så som at glemme at sætte p-skiven kan kost en hel dags arbejdes indtægt, så det at skulle betale skat, husleje, varme, el og så vider kan være meget abstrakt i sig selv, skolepligtige børn bliver ikke uddannet i at leve op til og administrer de udfordringer og forpligtigelser der følger med et liv som en "fuld funktionel borger", så derfor er der mange der falder ud af det der betragtes som en "fuld funktionel borger".

  Det at få en diagnose er for mange en let løsning på de ellers, for nogen, uoverkommelige udfordringer og så giver det også en følelse af at have en smule magt og en form for selvstændighed.

  Til dagligt arbejder jeg som vikar og har tidligere ydet service til en kunde der var mure mester og lammet i højre side. Hans lammelse stoppede ham ikke fra at bruge værktøj der kræver to hænder, han fandt simpelthen en løsning på det problem, om end, en farlig og uforsvarlig løsning.

  Problemet med 225 timers reglen og mange andre tiltag er at de ikke motivere eller løser nogle problemer. Man kan udtrykke det som; med al regeringens bedste vilje, så kunne den ikke motivere en mus i en oste fabrik men den tror den har fundet en besparelse i udgifterne til muse bekæmpelse ved at sætte osten på højeste hylde.

  Man kan ikke motivere eller lære fra sig ved at sætte regler og fortælle folk hvad de skal, man motivere ved at vise vej og ved eksempler som folk kan studere og kopiere.

  Det vikariat jeg har i dag består af at lede og motivere 4 ufunktionelle Polakker på en byggeplads. Når jeg siger ufunktionelle så er problemet at når en Polakker arbejder så står de 3 andre og kikker på og mit arbejde består i at få alle til at yde en indsats på samme tid og det kræver naturligvis evnen til at motivere, lede ved eksempel og lære fra sig. Man kan selvfølgelig spørge hvorfor der et Polakker og ikke Dansker og svaret på det ligger i de Danske arbejdesmarket love.

  Man bør spørge sig selv om vi virkelig har brug for så stor en regering når deres primære formål er at skrive love men efter mange årtier ikke været i stand til at løse simple problemer men kun flytte rundt på problemerne.

  P.S. Jeg lider af PolitikerLede og stemmer ikke ved næste valg,

 • 06.09.16 gabriell Engelfjer
  225 timers regel

  Spørgsmål: Hvis nu det ikke lykkes, er du så klar til at lave reglen om?

  - Nej. Hele vores beskæftigelsespolitik i disse år er bygget op over, at har man en arbejdsevne og bliver man forsørget af det offentlige, så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet med den arbejdsevne og den restarbejdsevne, man har.

  - Så det spor vil ikke blive ændret, fastslår ministeren.

  Så er det jeg spørger hr Neergaard, ved han at man som kontanthjælpsmodtager og arbejdsløs ikke må sige nej til et tilbud job? Hvis der overhovedet skal være nogen mening med hans svar, så må det jo være fordi han kan knipse med fingrene og fremtrylle 50.000 arbejdspladser her og nu eller er der kalkuleret med at der ikke er arbejde nok, så man kan spare penge - jeg tror det. Ren og skær kynisk beregning hr. Neergaard.

 • 06.09.16 Gabriell Engelfjer
  225 timers regel m.m.

  Spørgsmål: Hvis nu det ikke lykkes, er du så klar til at lave reglen om?

  - Nej. Hele vores beskæftigelsespolitik i disse år er bygget op over, at har man en arbejdsevne og bliver man forsørget af det offentlige, så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet med den arbejdsevne og den restarbejdsevne, man har.

  - Så det spor vil ikke blive ændret, fastslår ministeren.

 • 06.09.16 Tina
  Svar på artiklen om 225 timers reglen.

  Min mand er pt. Ikke omfattet af reglen, da han kun har en arbejdsevne på få timer om ugen pga. Svær Sygdom, med ingen udsigt til bedring.

  Han skal snart i 3 arbejdsprøvning efter flere års sygedagpenge og ca. 8 års kontanthjælp. Til sidste samtale med socialrådgiveren fik vi at vide, at hvis de skulle prøve at presse ham længere op i tid pga. Udredning, ville han (måske) komme over/ramme de "magiske 10 timer om ugen" -og at han derfor ville være omfattet af 225 timers reglen, mens han bliver arbejdsprøvet. Hvordan det skal hjælpe ham med at "få fodfæste på arbejdsmarkedet", at han presses både fysisk og psykisk i sin arbejdsprøvning, det kan jeg ikke få til at give mening.

  Derudover forstår jeg ikke, at "kontanthjælpsmodtagere, som ikke kan påtage sig et ordinært arbejde", skal finde et ordinært arbejde (også selvom det er få timer)?

  Og ps: Han elskede at have et arbejde, som var en del af ham, så det er ikke motivation, der mangler, men helbreddet til det!

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også