Minister vil begrænse videregående uddannelser

Det kan blive op til uddannelsesinstitutionerne selv at føre kniven for hvilke uddannelser, der skal skæres.

Der skal ryddes gevaldigt op i junglen af de knap 1500 videregående uddannelser, der i dag udbydes i Danmark, og som ikke altid giver de bedste udsigter til at finde et arbejde.

Regeringen er klar med to initiativer, der for det første skal sikre, at uddannelsesinstitutionerne begrænser antallet af uddannelser - blandt andet ved at slå mindre fag sammen.

Og for det andet er regeringen parat til at presse universiteterne til at uddanne færre på de uddannelser, hvor der ikke venter et job efter sidste eksamen, skriver Politiken mandag.

- Vi vil ikke uddanne til arbejdsløshed, og der skal bedre styr på området. Vi kan ikke være andet bekendt over for de mange studerende, som knokler for at få en uddannelse, de ikke kan bruge til noget.

- Derfor vil vi justere uddannelsernes optag både op og ned afhængigt af jobmulighederne, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Ministeren mener, at der de senere år er kommet for mange nye uddannelsestilbud, og derfor vil regeringen have færre uddannelser og større faglige miljøer, der kan sikre en høj kvalitet i uddannelserne.

Sofie Carsten Nielsen peger dog ikke på konkrete uddannelser, der skal nedlægges. Det kan blive op til uddannelsesinstitutionerne selv at føre kniven.

Hos Københavns Universitet er rektor Ralf Hemmingsen positiv over for den såkaldte dimensionering.

- Det er konstruktivt, at ministeren lægger op til, at universiteterne kan få indflydelse på at regulere optaget. Vi har styr på de enkelte uddannelser. Det kan man ikke styre centralt, siger Ralf Hemmingsen.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard modtager uddannelsesministerens melding med en vis skepsis.

- Vi har set rigtige uheldige eksempler på dimensionering tidligere. Man kan ikke forudsige efterspørgsel på den måde. Men vi vil gerne diskutere det med ministeren, siger han.

Venstre erklærer sig positive over for regeringens tanker om at lade optaget afhænge af job, men regeringens støtteparti, Enhedslisten, afviser, at hverken uddannelsesinstitutionerne eller regeringen kan forudse, hvilke uddannelser der i fremtiden bliver brug for.

/ritzau/

 
Emneord: Uddannelse, Uddannelsesinstitutioner, Sofie Carsten Nielsen, Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også