Minister vil drøfte stigende bidragssatser efter kritik

Politik

01/03/2016 13:42

Nick Allentoft

Flere partier på Christiansborg vil sætte politisk ind mod realkreditselskabers stigende bidragssatser.

Det er ikke kun kunderne i Nykredit og Totalkredit, der med vrede har noteret sig, at de to realkreditselskaber fra sommer vil lade bidragssatserne stige. På Christiansborg vil flere partier sætte ind mod stigningen.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har ifølge Finanswatch indkaldt til drøftelser fredag blandt partierne bag bankpakken.

Flere partier har på forhånd tilkendegivet, at tiden er moden til at gribe ind mod realkreditten. Således udtaler Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, til Finanswatch:

- Vi vil have lovgivningen strammet, så realkreditselskaber skal dokumentere, at ny lovgivning fra Folketinget eller EU nødvendiggør bidragsstigninger. Det skal ikke være tilladt at hæve priserne med fluffy henvisninger til, at der måske kommer nye krav i 2020.

Nykredit og Totalkredit begrunder de øgede bidragssatser med, at de er nødt til at have tilført ekstra kapital, hvis de skal kunne leve op til fremtidige kapitalkrav.

De fleste krav og lovregler til realkreditinstitutterne kommer fra EU, men Folketinget har suppleret med yderligere krav. Og det er de danske krav, der skal væk, for at få ro på bidragssatserne, pointerer De Konservative og Liberal Alliance over for DR.

De Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, udtaler til "Orientering" på P1:

- Vi har gennem længere tid konstateret, at der er for meget regulering på realkreditområdet, det gør omkostningerne for dyre både for erhvervslivet og for forbrugerne, så vi vil godt være med til at skrælle noget regulering af.

Samme toner lyder fra Liberal Alliance, der vil afskaffe "overreguleringen".

Fredag gik oppositionspartierne Enhedslisten og Alternativet sammen om et udspil, der i højere grad skal sikre husejere mod uventede stigninger i den månedlige ydelse.

De to partier foreslår, at bidragssatsen på allerede indgåede lån låses fast, så de ikke senere kan hæves - med mindre særlige omstændigheder foreligger.

Disse særlige omstændigheder kan for eksempel være øgede kapitalkrav eller en økonomisk krise, som øger behovet for kapital.

I givet fald skal realkreditselskabet søge om dispensation, og Finanstilsynet skal godkende dokumentationen for det særlige behov, lyder forslaget.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce