Richard Hanlov fra hans Linkedin profil

Minister vil lave lukkede høringer: Så vil hjemsendt skattechef gå til pressen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) afviser hjemsendte skattechefers ønske om at blive afhørt for åbne døre. Hjemsendt skattechef vil tale med pressen, hvis det bliver tilfældet.

De tre chefer, der blev hjemsendt fra Skat, efter skandalen om udbytteskat kom frem, får ikke et åbent tjenesteligt forhør, som de ønskede, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V). 
 
- Skat er i gang med at afklare grundlaget for de tjenstlige forhør. Og først når det grundlag er på plads, kan vi træffe en endelig beslutning omkring processen, skriver han i en meddelelse til en række medier.

Ifølge skatteministeren har Søik - også kendt som Bagmandspolitiet - oplyst ministeren, at de foretrækker lukkede tjenstlige forhør.

- Personligt går jeg ind for mest mulig åbenhed. Men som skatteminister skal jeg balancere mellem hensynet til åbenhed og andre hensyn - eksempelvis, at vi ikke kompromitterer efterforskningen af Danmarkshistoriens største skattetyveri, siger skatteministeren.
 
- Bagmandspolitiet har klart tilkendegivet, at det kan være ødelæggende for efterforskningen, hvis der kommer følsomme oplysninger frem i offentligheden. 
 
- Det er jeg som minister nødt til at have tillid til og tage alvorligt. Derfor taler meget for, at eventuelle forhør foregår for lukkede døre. 
 
Chef for Bagmandspolitiet Morten Niels Jakobsen bekræfter overfor Politiken, at de gerne ser, at de tjenstlige forhør foretages bag lukkede døre.
 
Selv om ministeren nu lukker for processen omkring de tjenstlige forhør af de tre hjemsendte chefer, afviser ministeren ikke, at han på et senere tidspunkt vil åben op.
 
- Jeg har stor forståelse for ønsket om åbenhed. Og derfor ser jeg også positivt på, at en eventuel forhørsrapport bliver åben og tilgængelig - så længe hensynet til efterforskningen tillader det, siger han.
 
Hjemsendt skattechef holder fast i håbet om åben høring
Det vil være en styrkelse af retssikkerheden, hvis et tjenesteligt forhør af tre skattechefer i forbindelse med skandalen om udbytteskat holdes for åbne døre. 
 
Sådan lyder det fra advokat Jacob Aaes, som repræsenterer Jens Sørensen, Skats hjemsendte inddrivelsesdirektør.
 
- Jeg opfatter det ikke som en definitiv beslutning, der kommer her. Det er en foreløbig holdningstilkendegivelse fra ministeren, lyder det fra advokaten, som ønsker fuld offentlighed om sagen. 
 
Han påpeger, at der er tale om et meget komplekst sagsforløb, som har involveret fire resortområder i Skat samt Skatteministeriets departement. 
 
- Og derfor har offentligheden og vores klienter en klar retssikkerhedsmæssig interesse i at få indblik i det her forløb ved også at høre, hvad der bliver lagt frem under sagen, siger Jacob Aaes.
 
Han glæder sig over, at ministerens eneste betænkelighed ved at lukke dørene til forhøret tilsyneladende er hensynet til Bagmandspolitiets efterforskning. 
 
- Det mener vi nok, at man kunne løse, også under en offentlig høring, lyder det. 
 
I forhold til hans klient Jens Sørensen går kritikken på manglende opfølgning på revisionsrapporter, som dermed har betydet, at svindel med udbytteskat kunne foregå ubemærket.
 
Dermed har forhørene ifølge advokaten ikke ret meget med Bagmandspolitiets efterforskning at gøre.
 
- Det er tjenestemandsansvar, vi taler om her. Efter vores opfattelse er det ikke nogen væsentlig del af sagen, om nogen har svindlet, og hvorfor de har gjort det, lyder det fra Jacob Aaes. 
 
Skattechef truer med pressen: Vil afhøres offentligt
En chef i Skat, der for snart ni måneder siden blev sendt hjem og dermed udpeget som en af de hovedansvarlige i den såkaldte udbyttesag, vil ikke finde sig i, at forhøret af ham kommer til at foregå bag lukkede døre. 
 
Sker det alligevel, vil den hjemsendte skattechef gå til pressen i stedet, siger han til Politiken. 
 
- Hvis det her ender som en lukket proces, må jeg jo selv informere offentligheden om, hvad der foregår inde bag de lukkede døre, siger Richard Hanlov, Skats tidligere udviklingsdirektør, til Politiken.
 
- Jeg mener, at hvis de lukker høringerne, går jeg selv til pressen, uddyber han.
 
Tre skattechefer blev sidste år sendt hjem efter afsløringen af skandalesagen om svindlen med udbytteskat, hvor staten blev snydt for mindst 9,1 milliarder kroner. Statsrevisorerne har udtrykt skarp kritik i sagen af både departementet i Skatteministeriet og den øverste ledelse i Skat. Men skatteministeren har fastholdt, at de tre hjemsendte medarbejdere har det konkrete ansvar.
 
I slutningen af april bad de hjemsendte chefer i fællesskab ministeren om at se bort fra reglerne om, at tjenstlige forhør foregår bag lukkede døre. Regler der ellers er lavet for at beskytte tjenestemændene selv. Ifølge Politikens oplysninger forbereder de hjemsendte skattechefers advokater og Dansk Told- og Skatteforbund en ny fælles henvendelse til skatteministeren for at få ham til at lade forhørene være offentlige. 
 
Skat anmeldte i august sidste år formodet svindel med refusion af udbytteskat på 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Beløbet blev senere øget til 9,1 milliarder kroner.
 
/ritzau/
Emneord: Skat, Offentlige fyringer, Karsten Lauritzen, Skatteministeriet, Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også