Ministerier finansierer stort projekt om dannelse for skolebørn

Skolebørn fra landets 4. klasser får nu mulighed for at blive klogere på Danmarks kultur, natur og historie. ”Kend dit land” hedder projektet.

Fra Bornholm i øst til Holstebro i vest og fra Thisted i nord til Lolland i syd. Stort set alle egne er repræsenteret i det omfattende dannelsesprojekt ”Kend dit land”, som i skoleåret 2019 og 2020 sender tusindvis af børn fra landets 4. klasser på opdagelsesrejse i hver en krog af Danmark. 

Turene, der strækker sig over to dage, går til blandt andet Vadehavet, hovedstadens store kulturinstitutioner, nordjyske fiskerlejer, fynske landsbyer og økologiske landbrug på Langeland. På den måde kommer børnene til at opleve mange af de smukke naturområder og det kulturliv, der fortæller vores lands historie, og de kommer til at opleve egne af landet, de normalt ikke ser. 

Vær med i Skoleavisen

Er du aktør på skoleområdet - privat, fri, efter eller folkeskole - så kan du bidrage til Skoleavisen på to måder. Send indlæg direkte til redaktionen@denoffentlige.dk eller blive redaktør for dit eget indhold som udgiver på DenOffentlige. 

Læs Skoleavisen her.

Fire ministre står bag tiltaget, der nu sender skolebørn fra 55 af landets kommuner på opdagelsesrejser rundt i hele landet. 

Kulturminister Mette Bock siger:
”Jeg er virkelig glad for den store interesse, der har været for ’Kend dit land’. Det er dejligt, at så mange kommuner nu får mulighed for at sende deres børn på mini-dannelsesrejser rundt omkring i Danmark. Det bedste, vi kan give vores børn, er en forståelse af, hvem de selv er – og hvad det er for et land, de bor i. Hvis man ved, hvilket stof man er gjort af, så er det nemmere at møde den store verden med åbenhed. Det har vores børn brug for.”

Børne- og socialminister Mai Mercado siger:
”Det er en stor gevinst, at så mange børn nu får mulighed for at opleve mere af det land, vi bor i. Det er en vigtig del af dannelsen at vide, hvad det vil sige at have hjemme i Danmark.”

Undervisningsminister Merete Riisager siger:
”Børn skal kende det land, de bor i. Det er meget positivt, at så mange skoler og kommuner ønsker at sende deres elever ud i landet for at opleve dansk kultur, natur og historie. Det kan være med til at udvikle børnene og give dem nogle perspektiver, de ikke kan få i klasselokalet. Jeg glæder mig også over, at en del frie grundskoler har valgt også at benytte tilbuddet.”

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen siger:
”Når man kender naturen, så passer man også bedre på den. Det er derfor fantastisk godt nyt, at der er så mange børn, der nu kommer ud i naturen og bliver inspireret af vores rige og spændende natur i Danmark.”

”Kend dit land” blev afprøvet som pilotprojekt i efteråret 2018, hvor i alt 3.000 elever fra ni af landets kommuner deltog. 

Fakta om projektet
”Kend dit land” sender 4. klasseelever på mini-dannelsesrejser i Danmark, hvor de får mulighed for at møde nye egne af landet med det bedste af Danmarks kultur, natur og historie. 

Skoler fra hele landet blev i foråret 2019 inviteret til at medvirke i projektet, og mere end 8.000 elever fra i alt 201 skoler (folkeskoler og frie grundskoler) fordelt på 55 forskellige kommuner får mulighed for at deltage i ”Kend dit land” i skoleåret 2019/2020. 

Der er i alt 15 skræddersyede ture tilknyttet ”Kend dit land”, som skolerne kan vælge imellem, og turene byder på nogle af landets bedste kultur- og naturtilbud for børn. I skoleåret 2019/2020 kommer alle turene i spil, og det betyder, at skolebørnene kommer ud i alle egne af landet. 

”Kend dit land” fortsætter med årlige ansøgningsrunder frem til 2022, og der er på finansloven 2019-2022 afsat i alt 72,9 millioner kroner til projektet. 

Læs mere om projektet 

 

Emneord: Dannelse, Skoleavisen, Folkeskoleelever, Kulturministeriet, Børne- og Socialministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, 010519
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også