Annette Vilhelmsen: Vi skal bygge videre på de gode OPP-erfaringer

20/03/2013 11:38

Erhvervs- og Vækstministeriet

Offentlig-private partnerskaber (OPP) om renovering kan være en god løsning til at sikre, at offentlige bygninger som skoler eller plejecentre ikke forfalder.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen præsenterer i dag en ny standardmodel for brug af OPP til renoveringsprojekter, der skal gøre det nemmere for offentlige myndigheder at komme i gang med projekterne.
Et OPP kobler anlægs- eller renoveringsarbejder sammen med den efterfølgende drift og vedligeholdelse. Aftalerne løber typisk 15 til 25 år. I et OPP-renoveringsprojekt kan en kommune slå renovering af flere bygninger sammen og sikre en effektiv vedligeholdelse på sigt. I Danmark er OPP endnu aldrig brugt i forbindelse med renovering af offentlige bygninger.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen:

 - Der er gode erfaringer med OPP i anlægsprojekter. Det kan give økonomiske gevinster, når myndigheder og private leverandører indgår et partnerskab, fordi den private leverandør får et incitament til at vælge de løsninger, der er bedst på længere sigt.

 - De gode erfaringer med OPP vil regeringen gerne brede ud til også at omfatte renovering af eksisterende anlæg og bygninger. Et OPP giver den private leverandør mulighed for at tænke renoveringsarbejdet sammen med den efterfølgende drift og vedligeholdelse. Det kan blandt andet give en højere kvalitet af renoveringen og sikre et vedligeholdelsesniveau, der fastholder bygningens værdi. Og hvis den private leverandør også skal betale en del af energiregningen, giver det ligeledes et incitament til at vælge en høj energistandard.

 - Med den nye standardmodel vil vi fremme udviklingen og hjælpe kommunerne i gang med at høste fordelene af et OPP om renoveringsprojekter. Ved at anvende OPP fornuftigt kan kommunerne mindske problemerne med nedslidte offentlige bygninger som skoler og plejehjem.

 - Vi ved, at erhvervslivet efterspørger større offentlige projekter at investere i. Kommunerne kan med fordel koble flere mindre renoveringsopgaver sammen i ét projekt. Det vil tiltrække et bredere felt af leverandører og på sigt sikre, at renoveringsopgaven bliver løst mest effektivt. 

Mest Læste

Annonce