Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen

Nyt web-værktøj baner vejen for ansvarlige indkøb i det offentlige

Politik

18/11/2013 14:24

Freja Eriksen

Nu bliver det lettere for offentlige indkøbere at tænke samfundsansvarligt. Det nye web-værktøj, ’Den ansvarlige indkøber’ samler gode og konkrete eksempler på, hvordan de offentlige indkøbere kan formulere miljøkrav, etiske krav, arbejdsklausuler og sociale krav i forbindelse med offentlige indkøb.

Den offentlige sektor køber årligt ind for omkring 300 milliarder kr. ’Den ansvarlige indkøber’ skal hjælpe kommunerne, regionerne og staten, så man sikrer udbud og efterspørgsel af varer og ydelser, der udover at være billige og af høj kvalitet, også er sikre og sunde, og produceret under ansvarlige forhold.

Som en ekstra gevinst vil værktøjet være til gavn for private virksomheder, da de vil blive mødt med mere ensartede krav fra de offentlige.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen:

Samfundsansvar er en styrkeposition for danske virksomheder og en driver for vækst. Initiativet ’Den ansvarlige indkøber’ bidrager til, at det bliver lettere at indtænke samfundsansvar, når den offentlige sektor køber ind. Det gælder alt fra rengøring til vejanlæg og trafiklys.

 

Finansminister Bjarne Corydon:

Det er afgørende, at vi bruger de offentlige indkøbskroner så effektivt og intelligent som muligt. En vigtig forudsætning for dette er, at der på en systematisk og velunderbygget måde tages hensyn til både effektivitet, samfundsansvar og miljø. Jeg håber, at værktøjet vil være med til at understøtte dette.

 

Miljøminister Ida Auken:

Det offentlige skal også være en drivkraft i den grønne omstilling. Jo bedre vi er til at købe grønt ind i det offentlige, jo flere problemer kan vi løse på samme tid. Med flere grønne indkøb kan vi forbedre klima og miljø samtidig med, at vi skaber vækst og arbejdspladser i de virksomheder, der udvikler grøn teknologi. Jeg håber, at den nye webportal bliver en stor inspirationskilde for indkøbere, der har brug for viden på hele området.

 

Formand for KL Erik Nielsen:

Vi oplever i kommunerne et stadig større fokus på samfundsansvar i vores indkøb og kontrakter. Kommunerne har derfor længe efterspurgt bedre fælles retningslinjer for, hvordan kommuner og andre offentlige myndigheder kan arbejde med samfundsansvar i indkøb. Jeg tror, at ’Den ansvarlige’ indkøber kan blive en stor hjælp for de kommunale indkøbere til både at få overblik og konkrete råd, når man skal føre vores lokalpolitiske målsætninger om samfundsansvar ud i praksis.

 

Næstformand for Danske Regioner Carl Holst:

I regionerne arbejder vi dagligt med samfundsansvar i vores kontrakter. Vi hilser det derfor velkomment, at der nu er ét sted, hvor vi kan skabe overblik og hente inspiration til at indbygge samfundskrav i vores udbud. Vores håb er, at værktøjet ”den ansvarlige indkøber” kan være med til at frigøre tid til medarbejderne. Det kan i sidste ende betyde, at der kan igangsættes flere udbud til gavn for virksomheder og samfundets vækst.

 

Adm. direktør Signe Lynggaard Madsen, Statens & Kommunernes Indkøbs Service (SKI):

Som fælles offentlig indkøbscentral har SKI arbejdet med samfundsansvar i flere år. Vi har taget vores erfaringer med ind i arbejdet med ”Den ansvarlige indkøber” og glæder os over, at det nu bliver lettere for alle at inddrage samfundsansvar i de offentlige indkøb og udbud. 

Den ansvarlige indkøber er resultatet af et samarbejde mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, KL, Danske Regioner, Miljøministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet, Cabi og SKI.

Fakta:

Formålene med CSR-værktøjet er:

  • At det skal være lettere for offentlige indkøbere at stille krav om samfundsansvar i offentlige indkøb.
     
  • At fremme korrekt og hensigtsmæssig anvendelse af krav om samfundsansvar i forbindelse med offentlige udbud og indkøb.
     
  • At sænke de administrative barrierer, der er forbundet med at leve op til krav om samfundsansvar, for leverandører til det offentlige gennem en større ensartethed i indhold og udformning af kravene på tværs af den offentlige sektor.

Værktøjet findes på www.csr-indkob.dk

Den offentlige sektor køber hvert år ind for omkring 300 mia. kr. Det er alt fra kuglepenne og hospitalsudstyr til rengøring på skoler og plejehjem.

I regeringens Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 2012-2015: Ansvarlig vækst er et af fokusområderne gode rammer for ansvarlig vækst gennem det offentlige. Et af initiativerne er at udarbejde fælles offentlige retningslinjer for ansvarlige indkøb, og værktøjet ’Den ansvarlige indkøber’ er resultatet.

 

Mest Læste

Annonce