Digital post frigør millioner til bedre velfærd

15/06/2012 12:09

Finansministeriet

Borgere og virksomheder er den seneste uge kommet nærmere et digitalt Danmark, hvor kommunikationen mellem borgerne og det offentlige vil ske på nettet.

Der er taget tre store skridt. For det første betyder økonomiaftalen mellem kommuner, regioner og regeringen, at samfundet fra 2015 sparer 721 millioner om året ved at gå fra brevpapir til digital post. For det andet har Folketinget netop vedtaget to love, der gør det muligt at erstatte blanketter med online betjening og lade den digitale postkasse erstatte postkassen ved vejkanten. Og for det tredje er borger.dk lanceret i en ny og mere brugervenlig version, hvor der er sat fokus på øget selvbetjening.

Den øgede digitalisering gavner hele samfundet. Der frigøres de kommende år milliardbeløb, som kan bruges til offentlig service. Med flere og bedre selvbetjeningsløsninger vil borgerne opleve en større fleksibilitet og service på nettet. Og der er taget hensyn til, at ikke alle er fortrolige med de nye digitale muligheder.

Finansminister Bjarne Corydon siger:

Digitalisering er et vigtigt værktøj til at effektivisere og bidrager dermed til at skabe balance i de offentlige budgetter. Jeg er meget tilfreds med, at vi sammen med regionerne og kommunerne har fundet et en stor sum penge til fremtidig velfærd – samtidig med, at digitalisering giver nye muligheder for hurtigere og mere fleksibel service og betjening af borgerne.

Bliv gift og skift læge online
Kommunerne har allerede fundet de første 19 sagsområder, som over de næste par år bliver obligatoriske at anvende digitalt. Fra 1. december i år skal borgere, som flytter, anmelde det digitalt og al opskrivning til skoler og dagsinstitutioner vil ske via fx borger.dk. Og fra 2013 vil også vielsesattesten findes online ligesom valg af læge skal ske digitalt. I 2014 vil der alene på det kommunale område blive frigjort 255 mio. kr., og der er endnu flere sagsområder på vej.

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager siger:

Budgetterne er stramme. Når vi ønsker at gøre ting bedre, skal vi tænke nyt og tage de muligheder i brug, som ny teknologi giver os. Tænk at det offentlige kan spare 721 millioner kr. ved at sende breve digitalt i stedet for på papir! Det er mange penge, som vi kan få meget andet velfærd end papir for. Derfor er jeg glad for, at regeringen, kommunerne og regionerne har givet hinanden håndslag på at tænke i nye og smartere løsninger, så vi får mere eller bedre velfærd for de samme penge.

Som en del af økonomiaftalen med staten vil kommunerne sætte ekstra skub på indsatsen for, at især de obligatoriske selvbetjeningsløsninger bliver bedre. Og der vil også være hjælp at hente til de borgere, som har brug for støtte til at komme i gang med den digitale hverdag.
Læs faktaark vedr. digital kommunikation her .

Mest Læste

Annonce