Danmark fri for alvorlig ørredsygdom

Bæredygtighed

15/11/13 9:18

Kostbar ørredsygdom er udryddet efter 50 års kamp.

Danmark er nu officielt erklæret fri for den meget alvorlige fiskesygdom Egtvedsyge af EU.

Ørredsygdom har siden den for alvor fik tag i Danmark tilbage i 1960’erne kostet dansk dambrugserhverv op mod 50 mio. kroner årligt.

"Ikke alene sparer branchen mange millioner hvert eneste år. Dansk fiskeeksport kommer også til at stå endnu stærkere på verdensmarkedet, når vi kan dokumentere, at dambrugserhvervet er fri for Egtvedsygen, og at vi i Danmark har både viljen og evnen til at bekæmpe alvorlige smitsomme sygdomme", fastslår Karen Hækkerup.

Sygdommen, der fortrinsvis rammer dambrugsørreder, forårsager stor dødelighed blandt ørrederne, men er ikke farlig for mennesker.

Fødevareminister Karen Hækkerup er glad for det gode samarbejde, der har ført til det danske gennembrud:

"Det er takket være et flot langt træk af Dansk Akvakultur og et konstruktivt samarbejde mellem branchen, DTU Veterinærinstituttet, Fødevarestyrelsen og NaturErhvervstyrelsen, at Danmark nu er blevet denne alvorlige sygdom kvit.

For at udrydde sygdommen har det blandt andet været nødvendigt at tørlægge og desinficere dambrugene, inden de igen bliver genbesat med æg eller ørreder fra sygdomsfri dambrug. Initiativerne er selvsagt meget bekostelige. De har indtil 2009 været finansieret af branchen, men har siden 2009 modtaget godt 15 mio. kroner i støtte fra Den Europæiske Fiskerifond og Fødevareministeriet.

Det er første gang, at en systematisk bekæmpelse af Egtvedsyge har resulteret i, at et land får udryddet sygdommen.

Fakta om Egtvedsyge
Sygdommen opstod oprindeligt i Vejle Ådal omkring Egtved i slutningen af 1950’erne.

Bekæmpelse af Egtvedsyge gennemføres også i andre EU-lande, men det er på mere regional basis.

Fødevareministeriet og EU har gennem den Europæiske Fiskerifond deltaget i finansieringen af projektet.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.