Lovbrydere kan tages på fersk gerning med forbudte sprøjtemidler

Bæredygtighed

17/1/14 1:38

Freja Eriksen

Fremover kan Fødevareministeriets kontrollører tage mistænkte landmænd på fersk gerning i færd med at sprøjte markerne med ulovlige sprøjtemidler.

Det bliver sværere for landbrugets brodne kar at bruge ulovlige og miljøfarlige sprøjtemidler på markerne. NaturErhvervstyrelsen tager nemlig nye metoder i brug, der kan tage mistænkte landmænd på fersk gerning, imens de sprøjter med ulovlige sprøjtemidler på markerne, eller lige efter de har sprøjtet.

”Der er desværre brodne kar i landbruget, som ikke vil overholde reglerne. Nu målretter vi indsatsen mod dem, for det er ikke rimeligt over for det store flertal af retskafne landmænd, at nogle kan slippe af sted med at bruge forbudte sprøjtemidler til skade for både landbrugets ry, vores miljø og danskernes sundhed,” siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Målretter indsatsen mod forbudte sprøjtemidler

NaturErhvervstyrelsen kan tage jordprøver og tankprøver hos landmænd, som er under særlig mistanke for at bruge forbudte sprøjtemidler, og hvor det tidligere har været svært at bevise, da landmændene hverken indberetter de ulovlige midler til myndighederne, eller har dem stående fremme på lageret.

”Der er jo en grund til at nogle midler er ulovlige. Det er de, fordi de indeholder stoffer, der er til fare for vores drikkevand. Så de, der bruger dem, ødelægger ikke bare branchens ry, men sætter også andres helbred på spil, og det skal naturligvis stoppes,” siger Dan Jørgensen.

De nye kontrolmetoder er et led i at gennemføre initiativerne i regeringens sprøjtemiddelstrategi, hvor indsatsen mod ulovlige sprøjtemidler skærpes. NaturErhvervstyrelsen vil fremover bruge kontrolmetoderne som en del af dens målrettede og risikobaserede kontrol.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce