Bredt flertal stemmer for regeringens lovpakke ’Fast greb om banderne’

Politik

05/6/14 8:10

Freja Eriksen

Skærpede straffe, begrænsninger i udgang og prøveløsladelse og styrkelse af både forebyggelse og exit-tiltag. Det er hovedelementerne i den nye rocker- og bandepakke, der i dag er blevet vedtaget af et bredt flertal af Folketinget.

Regeringen, V, DF, SF, LA og KF har i dag vedtaget et lovforslag, som træder i kraft den 1. juli 2014. Med de nye regler gennemføres regeringens omfattende rocker- og bandepakke ’Fast greb om banderne’.

Rocker- og bandepakken har til formål at styrke rammerne for forebyggelse og bekæmpelse af rocker- og bandekriminalitet gennem bedre redskaber for de involverede myndigheder i både den forebyggende og den retshåndhævende fase, gennem skærpede straffe og gennem skærpede regler om fuldbyrdelse af straffe.

Helt konkret bliver straffen for bl.a. besiddelse af skydevåben skærpet, ligesom det bliver lettere at bruge den såkaldte bandebestemmelse, der kan give dobbelt straf for alvorlig kriminalitet med tilknytning til en rocker- og bandekonflikt. Det bliver også muligt at afskære f.eks. fængslede rocker- og bandemedlemmer fra udgang og prøveløsladelse, når deres gruppe deltager i en voldelig konflikt med en anden gruppe.

Rocker- og bandepakken indeholder også tiltag, der vil forstærke den forebyggende indsats markant, ligesom exit-indsatsen vil blive styrket, så de, der reelt ønsker at forlade rocker- og bandemiljøet, får hjælp.

Justitsminister Karen Hækkerup udtaler:

”Et bredt flertal støtter op om regeringens rocker- og bandepakke, og jeg er tilfreds med, at vi nu kan sætte endnu stærkere ind mod rocker- og bandekriminalitet. Med vedtagelsen af lovforslaget i dag kan der falde strengere straffe for kriminalitet med tilknytning til en rocker- og bandekonflikt, ligesom reglerne om udgang og prøveløsladelse fra fængslet bliver skærpet.

Men pakken indeholder også mange andre tiltag, som samlet set giver en fornuftig balance mellem blødt og hårdt. Det er vigtigt, fordi vi har at gøre med meget forskellige grupper. Vi skal både stramme grebet om de hensynsløse, hårdkogte rockere, som begår alvorlig og organiseret kriminalitet, og vise en vej tilbage til et liv uden kriminalitet for dem, der gerne vil ud.”

Under folketingsbehandlingen blev det endvidere besluttet at udvide den såkaldte bandebestemmelse. Det betyder, at flere kriminalitetsformer, herunder bl.a. simpel vold, afpresning og trusler, fremover kan udløse dobbelt straf, hvis betingelserne i bandebestemmelsen i øvrigt er opfyldt. Det skal bidrage til at forhindre, at konflikter i rocker- og bandemiljøet eskalerer og dermed udvikler sig til en trussel for almindelige borgere, der risikerer at blive tilfældige ofre for kriminalitet i det offentlige rum.

Læs lovforslaget som vedtaget her.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.