Smarte elmålere i alle hjem

Bæredygtighed

18/9/13 8:59

Freja Eriksen

I 2020 vil alle danske husstande have en smart elmåler, der registrerer forbruget fra time til time. Elmålerne vil skabe store gevinster for samfundet, forbrugerne og elselskaberne.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard præsenterede for et halvt år siden en strategi for fremtidens smarte elnet. Og i forlængelse af den kommer Martin Lidegaard nu med en bekendtgørelse, der pålægger energiselskaberne at installere smarte elmålere i alle hjem.

 ”Potentialet er enormt. Et smart energisystem begynder med smarte elmålere. Når forbrugerne får et time-for-time overblik over energiforbruget, stiger muligheden for selv at påvirke elregningen”, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Omkring halvdelen af alle danske hjem har allerede i dag en smart elmåler Med bekendtgørelsen vil de resterende husstande komme med.

Investeringen i de smarte elmålere bliver hurtigt tjent hjem. Erfaringen viser, at målerne vil øge forbrugernes opmærksomhed på forbruget. Energistyrelsen vurderer, at det kan reducere elforbruget med to procent. Det svarer til en besparelse på 180 kr. om året for en gennemsnitlig husejer. Samtidig forventer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at timeafregning vil medføre øget konkurrence på elmarkedet. Det vil give husejeren en besparelse på over 100 kr. om året.

Den største gevinst får forbrugere med varmepumper og elbiler, der indstilles til at følge elprisen. Men Martin Lidegaard håber, at en række nye produkter og servicetilbud vil dukke op i de kommende år. Det kan være frysere eller opvaske- og vaskemaskiner, der kan indstilles til at gå i gang, når elprisen er lav.

”Med beslutningen om at installere smarte elmålere i alle hjem, sender vi et signal til virksomhederne om, at de skal i gang med at tænke nyt. Vi skal forstå at udnytte vores teknologiske forspring, så der bliver skabt arbejdspladser i Danmark”, siger Martin Lidegaard.

Det smarte elnet er en vigtig del af et elsystem med store mængder vedvarende energi. Det sikrer, at den grønne energi bliver brugt, når den bliver produceret. Det kan også spare samfundet for investeringer i elnettet, når forbruget bliver fordelt hen over døgnet, og vores elnet derfor udnyttes mere optimalt. Endelig vil smarte elmålere understøtte liberaliseringen af elmarkedet.

Bekendtgørelsen bliver nu sendt i høring, efter partierne bag energiforliget i dag har drøftet sagen.

”Jeg er glad for, at Enhedslisten allerede på forhånd har tilkendegivet, at de støtter udrulningen af smarte elmålere, og jeg håber, at de øvrige partier også vil bakke op”, siger Martin Lidegaard. 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.