Staten kan spare millioner på huslejen

15/05/2013 13:02

Klima- og Energiministeriet

Hvis de statsansatte arbejder i moderne og effektive kontorbygninger, kan der spares millioner af kroner hvert år, viser en analyse. Derfor arbejder regeringen lige nu på en lokaliseringsstrategi, der kan føre til, at der bygges nye, fleksible og moderne kontorbyggerier andre steder i hovedstaden.

En analyse af statens forbrug af kontor- og arkivlokaler, som Bygningsstyrelsen har lavet, viser, at der er over 100 millioner kroner at spare om året, hvis 4.500 statsansatte arbejder i mere effektivt byggeri.

Besparelsen kan hentes ved at flytte ud af Københavns centrum til nye og energivenlige kontorbygninger i udkanten af København fx områder som Valby eller Ørestad. Pengene kan spares, fordi huslejen er billigere, og man kan opnå en bedre indretning af kontorerne, så der kan være flere arbejdspladser under samme tag. Samtidig bliver de nybyggede kontorer energivenlige og vil derfor have lavere driftsomkostninger.

De nye kontorbygninger vil i givet fald blive flerbrugerhuse, hvor flere institutioner skal bo under samme tag. Det vil gøre det billigere og mere effektivt at flytte rundt på ministerier og styrelser – for eksempel i forbindelse med en regeringsrokade.

”Med den nye analyse kan vi se, at staten kan spare rigtig mange penge på at bygge nye og energivenlige kontorbygninger udenfor Københavns centrum. Derfor er vi i gang med at lave en strategi for, hvordan vi kan flytte statens arbejdspladser ud i kontorbygninger, der med en mere optimal indretning og lavere husleje kan spare staten for millioner af kroner hvert år. Ved at bygge de nye kontorer efter energivenlige principper, giver vi de ansatte et godt indeklima samtidig med, at vi sparer statskassen for dyre energiregninger,” siger klima-, energi- bygningsminister Martin Lidegaard.

Effektiv kvadratmeter udnyttelse
I dag er der 53 statslige styrelser og institutioner fordelt på 97 lejemål i Københavns centrum. Hvis de 23 institutioner, der bor dyrest, flytter til mere rentable lejemål, vil det give en årlig besparelse på omkring 90 mio. kr. En bedre udnyttelse af bygningerne betyder, at de samme medarbejdere, der i dag sidder på 170.000 kvadratmeter vil kunne sidde på 100.000 kvadratmeter, som er bedre indrettet til nutidens arbejdsbehov. Det behov vil kunne dækkes af tre til fire kontorbygninger. Der ses samtidig også på muligheder for at opnå besparelser og fleksibilitet i eksisterende kontorbygninger.

Der er allerede i dag eksempler på de såkaldte flerbrugerhuse, der fungerer som kontorbygninger til statens ansatte. I Valby bor Bygningsstyrelsen sammen med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og andre institutioner i nyrenoverede og energivenlige lokaler.

Samtidig er et projekt om etablering af et andet statsligt flerbrugerhus ved at blive realiseret på Kalvebod Brygge. Den nye kontorbygning er tiltænkt Banedanmark, Trafikstyrelsen, Vejdirektoratet og Energistyrelsen. Projektet forventes at komme i udbud 1. halvår 2013 og vil blive på ca. 41.000 m2 , hvor der vil være plads til ca. 1.950 medarbejdere. Projektet gennemføres som et offentlig-privat partnerskab (OPP) med forventet indflytning medio 2017.

Regeringens samlede nye lokaliseringsstrategi skal være færdig ultimo 2013. Der går fire til fem år fra de nye kontorbygninger er besluttet, til statens ansatte kan flytte ind dem. 

Mest Læste

Annonce