Foto: Nicolas Tobias Følsgaard
Foto: Nicolas Tobias Følsgaard

Danmark og Kina skyder stor kultursatsning i gang til efteråret

Politik

12/3/14 8:30

Freja Eriksen

Bredskuldrede vikinger, eksperimenterende samtidskunst, sirlige papirklip, nyskabende danseforestillinger, tankevækkende dokumentarfilm og et stort alsidigt, musikudbud rammer til efteråret en række af de kinesiske millionbyer. Afsættet er et stærkt samarbejde mellem danske og kinesiske kulturinstitutioner.

Danmark og Kina indleder i efteråret 2014 en særlig kultursatsning, der involverer en række toneangivende kulturaktører i begge lande. Indsatsen strækker sig fra oktober 2014 til maj 2015. I løbet af de 9 måneder vil danske og kinesiske institutioner i samarbejde præsentere et massivt og ambitiøst kulturprogram. Satsningen udmønter sig bl.a. i udstillinger, koncerter, filmfestivaler, litteraturarrangementer, symposier, scenekunst og teater, arrangementer med fokus på design, arkitektur og kunsthåndværk, samt særlige tiltag med fokus på børn og unge.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Kina spiller en central rolle i regeringens fokus på øget international kulturudveksling, og det er der god grund til. Vi ser i disse år, hvordan Kina begynder at tænke i innovation og kreativitet, således at Kina bevæger sig fra ”Made in China” til ”Created in China.” Det er med andre ord det rigtige tidspunkt, at vi med denne store kultursatsning styrker de kunstneriske og kulturelle samarbejder mellem Danmark og Kina. Satsningen giver både de danske kulturinstitutioner mulighed for at gå i dialog med det kinesiske publikum og giver samtidigt en mulighed for at fremvise Danmarks særlige kompetencer og talenter inden for bl.a. samtidskunst, musik, film, design og arkitektur.”

En lang række danske kulturinstitutioner og – aktører deltager aktivt i kultursatsningen, bl.a. Statens Museum for Kunst, Sydvestjyske Museer, Nationalmuseet, Vikingeskibsmuseet, HEART, Dansk Danseteater, Granhøj Dans og Det Danske Filminstitut. Til dato er det den største enkeltsatsning af dansk kunst og kultur i Kina – med en langsigtet strategi for etableringen af dansk-kinesiske partnerskaber og samarbejder, der sætter spor og rækker frem i tid. Den danske kulturminister aflægger besøg i Kina i uge 44 for officielt at åbne kultursatsningen.

Baggrund

Kina er et centralt geografisk fokusområde i regeringens vækstmarkedsstrategi, samt i Det Internationale Kulturpanels handlingsplan for den internationale kulturudveksling. I 2012 indgik Danmark og Kina en aftale om etablering af et dansk kulturcenter i Beijing og et kinesisk kulturcenter i København. Der er desuden blevet indgået aftaler (MoU) om samarbejde på museumsområdet og om oprettelse af verdens første Musik Confucius Institut på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Den interkulturelle udveksling af viden gennem kunst og kultur forventes at blive en medskabende vækstfaktor inden for erhvervsudvikling og turisme i Danmark.

Fakta

Den dansk-kinesiske kultursatsning er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing, samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere. De kinesiske samarbejdspartnere består af kulturinstitutioner og –aktører, samt det kinesiske kulturministerium. Indsatsen er forankret i Det Internationale Kulturpanel, som er et tværministerielt organ bestående af Udenrigsministeriet, Kulturministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet. 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce