"Vi har længe haft mulighed for at søge på mikrofilm, når vi ville finde frem til historiske begivenheder, debatter og andet. Det bliver uendeligt meget lettere, når vi fremover kan søge på tværs af aviserne. Det giver helt nye muligheder for forskning og almen opdagelseslyst,” udtaler Kulturminister Marianne Jelved (RV). Foto: Nicolas Tobias Foelsgaard.
"Vi har længe haft mulighed for at søge på mikrofilm, når vi ville finde frem til historiske begivenheder, debatter og andet. Det bliver uendeligt meget lettere, når vi fremover kan søge på tværs af aviserne. Det giver helt nye muligheder for forskning og almen opdagelseslyst,” udtaler Kulturminister Marianne Jelved (RV). Foto: Nicolas Tobias Foelsgaard.

Jelved åbner for online adgang til historiske aviser

Politik

09/4/15 9:29

Mikkel Sarka

Ny søgetjeneste fra Statsbiblioteket giver lettere adgang til dansk historie. Statsbibliotekets Mediestream vil på sigt give adgang til søgning i 32 mio. historiske avissider, som rækker 350 år tilbage.

Kulturminister Marianne Jelved siger:
”Aviserne er en vigtig kilde til Danmarks historie. Vi har længe haft mulighed for at søge på mikrofilm, når vi ville finde frem til historiske begivenheder, debatter og andet. Det bliver uendeligt meget lettere, når vi fremover kan søge på tværs af aviserne. Det giver helt nye muligheder for forskning og almen opdagelseslyst”.

Områdedirektør for Statsbibliotekets Nationalbiblioteksområde, Tonny Skovgård Jensen siger:
”Mediestream Aviser giver vores brugere helt nye muligheder for at lave research. Når kulturarven bliver digital, får den nyt liv, og bliver en levende del af borgernes hverdag. Selv om der ikke er fri adgang til alle aviser hjemmefra, er der stadig et stort antal som er tilgængelige for lokalhistorikere, slægtsforskere, skoleelever og andre interesserede. Vi modtager i øjeblikket næsten dagligt spørgsmål om, hvornår og hvordan man kan få adgang til aviserne, og vi glæder os derfor meget til åbningen.”

Om projektet
Statsbibliotekets Mediestream giver nu alle danskere mulighed for at søge i de digitaliserede historiske aviser. I alt 32 mio. avissider vil blive lagt ud på Mediestream i løbet af 2015-2016. Der vil være fri adgang til at søge og læse i aviser fra perioden indtil 1915 hjemmefra, imens der er adgang til læsning af aviser fra 1915 og frem på pligtafleveringsinstitutionerne Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Filminstitut.

Avisdigitaliseringsprojektet er finansieret med 5,5 mio.kr. årligt fra Finansloven i årene 2013-2015, som dækker omkostningerne ved digitaliseringen. Dertil kommer en tildeling af UMTS-midler til formidling af digitale aviser på 6,0 mio. kr. Desuden er der givet tilsagn om 0,6 mio. kr. fra Aarhus Stiftstidendes Fond til formidling og tilgængeliggørelse af aviserne.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.