Auken: Nye regler øger vækstmulighederne for danske producenter af grøn teknologi

21/01/2013 11:44

Miljøministeriet

En styrket dansk miljøindsats i forhold til de største og mest miljøtunge virksomheder. Det er resultatet af nye fælles europæiske regler, som netop er trådt i kraft. Reglerne øger mulighederne for eksport af dansk miljøteknologi markant.

Den danske regering styrker nu indsatsen med at forebygge og begrænse luft-, vand- og jordforurening fra de største og mest miljøtunge virksomheder så som store svine- og fjerkræbrug, store mejerier og slagterier, affaldsanlæg, jern- og metalforarbejdende og kemiske virksomheder. Miljøminister Ida Auken har netop underskrevet et sæt bekendtgørelser, der gør nye fælles europæiske miljøregler til dansk lov.

De nye regler skærper blandt andet kravene til, hvor meget store kraftvarmanlæg i Danmark og resten af det europæiske fællesskab må forurene. Det skal give renere luft til borgerne og samtidig være med til at reducere de store sundhedsudgifter, der er forbundet med luftforurening.

- Luftforurening stopper ikke ved grænsen, og rigtig mange af de partikler, vi har i luften i Danmark kommer fra vores nabolande. Derfor er det en stor sejr, at alle virksomheder i EU nu skal leve op til de samme krav. Det er godt for alle EU-borgere og vil også betyde renere luft for danskerne, siger miljøminister Ida Auken.

Ud over krav til partikeludledning sikrer de nye regler, at virksomhederne bruger den teknik, der er bedst for miljøet. EU-Kommissionen fastlægger, hvad der er den bedst tilgængelige teknik sammen med medlemsstaterne, industrien og civilsamfundsorganisationer. Regeringen styrker nu Danmarks aktive deltagelse i dette arbejde, så kravene også afspejler danske erfaringer og miljøteknologi.

- Med de nye regler får vi flere grønne job i Danmark. Netop fordi vi herhjemme er gået forrest med miljøkrav, er der mange danske virksomheder, som kan levere de løsninger og produkter, som hele Europa nu kommer til at efterspørge. Ren luft til danskerne og flere job - det er grøn omstilling, siger Ida Auken.

Mest Læste

Annonce