Genbrugsvand skal give grøn gevinst

28/1/13 12:54

Miljøministeriet

Regeringen og Enhedslisten har afsat otte millioner kroner til at undersøge, hvordan sekundavand kan bruges mere til produktion og rengøring og dermed bidrage til vækst. Når en kloakmester spuler kloakrørene rene med store mængder vand, og når en bil triller igennem vaskehallen for at få vasket vinduer og undervogn, sker det i dag med rent drikkevand. Det er dyrt og måske slet ikke nødvendigt.

Otte millioner til partnerskaber
Derfor har regeringen og Enhedslisten afsat otte millioner kroner til nye partnerskaber mellem virksomheder, forskningsinstitutioner og myndigheder, som skal undersøge, om der i højere grad kan bruges sekundavand i stedet for rent drikkevand. Sekundavand kan både være regnvand, vand som pumpes op fra undergrunden uden at blive renset, eller vand der bruges flere gange i produktionen.

- Virksomhederne bruger de største mængder vand og har store udgifter til vand. Derfor skal vi undersøge, om eksempelvis en landmand ligeså godt kan bruge genbrugsvand til rengøring, om kloakkerne nødvendigvis skal spules med drikkevand, og om vi i det hele taget kan blive mere kritiske i vores brug af rent drikkevand, siger miljøminister Ida Auken.

Eksempelvis har virksomheden Ege Tæpper, som Miljøministeriet har støttet med grønne teknologimidler nedsat vandforbruget i farveafdelingen med 70 procent ved at genbruge vandet.

- Det er nødvendigt, at vi bliver bedre til at genbruge vandet og lærer andre, hvordan man kan få det maksimale ud af vandet. Hvis vi bliver førende inden for dette felt, vil der være et enormt eksportpotentiale, som vil kunne bidrage til en grøn omstilling af Danmark Det vil spare virksomhederne penge, og der bliver brug for hænder til at udvikle og producere de vandbesparende løsninger, siger Ida Auken.

Marked på 30 milliarder årligt
En undersøgelse fra det globale analyseinstitut med speciale i vandbranchen
Global Water Intelligence fra 2011 viser, at markedet for teknologier til vandgenbrug er mere end fordoblet i løbet af de sidste fire år og udgør mere end 30 milliarder kroner om året.

- Verden skriger på vand. Frem mod 2020 forventes det globale vandforbrug at stige med 45 procent, og rigtig mange lande er presset af manglen på rent drikkevand. Der er slet ingen diskussion om, at vi skal blive bedre til at genbruge vores vand. Kan vi gå forrest med nye løsninger i Danmark, kan vi få et stort eksportpotentiale, som samtidig er med til at løse et helt fundamentalt problem, siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen.

I dag mødes danske vandværker og miljøteknologivirksomheder til en konference om sekundavand i Odense, hvor også miljøministeren holder en tale.

De otte millioner til nye partnerskaber om genbrugsvand vil komme i udbud via Naturstyrelsen i løbet af foråret.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.