Miljøminister: Det nytter noget at følge miljøråd

29/04/2013 12:19

Miljøministeriet

Ny rapport viser, at det giver store gevinster, hvis forbrugerne lever op til enkle miljøråd.

Der er samfundsøkonomiske gevinster at hente på helt op til 3,65 milliarder kroner årligt.

Nytter det overhovedet noget at spise resterne fra dagen før og derved undgå madspild eller at aflevere ens gamle mobiltelefon til genanvendelse?

Ja, konkluderer en ny rapport fra Miljøstyrelsen. Den viser, at det endda har meget positive effekter. Rapporten gennemgår en række miljøråd, og det viser sig, at løfter vi i flok, giver det stor gevinst for samfundsøkonomien. Hvis alle undersøgte råd bliver fulgt til punkt og prikke, vil det give en samfundsøkonomisk gevinst op til 3,65 milliarder årligt.

Hvis hver husholdning reducerer deres madspild med 19 kilo, vil det for eksempel give en samfundsøkonomisk gevinst på cirka 1,7 milliarder kroner årligt. Husholdningerne sparer udgifter til fødevarer, og samfundet sparer unødig forurening og ressourceforbrug.

-Det står nu sort på hvidt, at den enkeltes daglige forbrug og adfærd ikke alene giver et bedre miljø, men også har stor effekt på samfundsøkonomien. Det er et skulderklap til de mange danskere, som i en travl hverdag tænker på miljøet. Og jeg håber, at det vil få endnu flere til at overveje, hvor de kan gøre en forskel, siger miljøminister Ida Auken.

Giver brandgod mening
Vi kan også hjælpe samfundsøkonomien ved at tænde ordentligt op i brændeovnen, viser rapporten. Hvis der fyres korrekt i alle danske brændeovne, vil den markant mindskede luftforurening give en gevinst på cirka 745 millioner kroner årligt.

-Partikelforurening fra brændeovne er et alvorligt sundhedsmæssigt problem. Derfor lancerede vi op til sidste fyringssæson en kampagne for at få flere brændeovnsejere til at følge nogle ret enkle råd om god optænding. Nu har vi med den nye rapport dokumentation for, at der også er god samfundsøkonomi i at følge rådene, siger Ida Auken.

Læs rapporten "Miljøråd. En samfundsøkonomisk analyse".

Mest Læste

Annonce