Mindre papirarbejde til små vandværker

26/10/12 11:22

Miljøministeriet

Mindre vandforsyninger skal have mere tid til at sikre rent vand og lettes derfor administrative opgaver. Størstedelen af de private og en halv snes kommunalt ejede vandforsyninger kan fremover koncentrere sig mere om det, de er bedst til - at få rent vand ud til forbrugernes haner.

Omkring 110 mindre vandforsyninger, der alle leverer mellem 200.000-400.000 m3 vand om året, får nu mulighed for at løse nogle af de administrative opgaver hvert fjerde år frem for hvert år, som de skal i dag.

- Vandværkerne skal først og fremmest være effektive og levere rent drikkevand til danskerne i hele landet. Men der er enorm forskel på at drive en vandforsyning med en frivillig bestyrelse og nogle få ansatte og en stor vandforsyning med langt flere ressourcer. De mindre vandforsyninger får nu mulighed for at bruge mindre tid på administrative opgaver, siger miljøminister Ida Auken.

Det er indberetningen til de såkaldte prislofter, der nu kun behøver at ske hvert fjerde år. Prislofter er en ramme for, hvor meget vandselskaberne må opkræve af forbrugerne.

Der bliver også lempede krav til indberetninger til den såkaldte benchmarking, der er en måde at udpege effektiviseringsmuligheder på hos en vandforsyning, men som er tidskrævende og i praksis svær at gennemføre for de mindre vandforsyninger.

Bred opbakningen fra forligskredsen
Hele forligskredsen bag vandsektorloven (alle partier undtagen LA) bakker op om den nye regelændring.

- Jeg synes, det giver god mening, at de mindre vandværker får flerårige prislofter, så de kan bruge tiden på at levere rent vand til forbrugerne frem for at udfylde rapporter, som stjæler tid fra den primære opgave, siger Henrik Høegh.

- Vandsektorloven er kun et par år gammel, og derfor skal vi være opmærksomme på, om den fungerer hensigtsmæssigt. For mig vidner det om en stærk forligskreds bag loven, når vi reagerer og justerer på så forholdsvis nye regler, så de bliver målrettede og så effektive som muligt, siger Torben Hansen.

- Medarbejderne og de frivillige bestyrelser på mindre vandforsyninger skulle gerne bruge mindre tid på at læse vejledninger, mindre tid på at søge efter informationer og mindre tid på at indtaste data, siger Jørn Dohrmann.

- Ændringen handler ikke om, at der bliver ringere kontrol med mindre vandforsyninger. De skal stadig levere vand af lige så høj kvalitet som de resterende vandforsyninger, siger Eigil Andersen.

- Aftalen bag vandsektorloven har til hensigt at sikre, at forbrugerne ikke betaler mere for deres rene drikkevand end højst nødvendigt. Derfor skal små forsyninger ikke bruge deres tid på uforholdsmæssig administration, siger Benedikte Kiær.

- Jeg kan godt lide praktiske løsninger og derfor syntes jeg det er rigtigt, at vi reagerede på de meldinger vi fik fra omverdenen, siger Per Clausen.

- Medden her ændring får de små vandværker mere ro til at fokusere på den langsigtede
planlægning og færre administrative byrder i den almindelige drift, siger Lone Loklindt.

Ændringen træder i kraft 1. januar næste år.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.