Regeringen opretter nationalt testcenter for vandteknologi

27/08/2012 12:55

Miljøministeriet

Miljøminister Ida Auken vil oprette testcenter, der skal hjælpe grønne teknologivirksomheder med at få afprøvet deres produkter. Det skal bidrage til at åbne for et nyt dansk eksporteventyr og skabe arbejdspladser i Danmark.

Danmark skal tilbage i sin førerposition indenfor eksport af vandteknologi. Derfor opretter miljøminister Ida Auken nu et nationalt testcenter for vand og klimatilpasning, så virksomheder kan få afprøvet miljøteknologiske opfindelser. Industrien får derved testfaciliteter og demonstrationsanlæg, så ny produkter kan udvikles, testes og demonstreres.

- Danske virksomheder har godt fat i lande som Kina og Rusland, men eksportpotentialet er langt større, så nu tilbyder vi det ypperste isenkram inden for måleinstrumenter, topmoderne laboratorier og andre demonstrationsfaciliteter. På den måde styrker vi ny forskning og udvikling i Danmark, øger eksporten og får flere i job, siger miljøminister Ida Auken.

Vandområdet kan udvikle sig til et sandt erhvervseventyr for Danmark, for eksportpotentialet er til stede. Derfor gælder det om at sætte gang i udviklingen og skabe bedre muligheder for innovation, forskning og rådgivning.

-Eksport af vandteknologi er et område, vi har meget fokus på. Vi har ikke råd til at sidde på hænderne, når de andre EU-lande skovler milliarder ind i ordrebøgerne. Danske virksomheder har masser af erfaring og knowhow på vandområdet, men nogle har svært ved at få deres produkter på markedet, og derfor skal vi hjælpe dem, siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr.

I dag eksporterer Danmark vandteknologi for 14,3 milliarder kroner om året. Det er mindre end tidligere. Inden for de sidste fem år er dansk industris andel af EU's samlede eksport af vandteknologi faldet med 12 procent. Lande som Italien, Tyskland og Sverige har en større vækst i eksporten end vi har. Det viser en ny rapport fra Damvad A/S. Hvis vi havde haft en tilsvarende vækst i eksporten som de andre EU-lande, ville vi eksportere næsten to milliarder kroner mere end vi gør i dag.

- Det nationale testcenter skal ses i sammenhæng med regeringens vækstteam, som arbejder på anbefalinger til, hvordan vi som nation bedst muligt omsætter vores styrker inden for rent vand til eksportsucceser. Testcentret giver bedre muligheder for at teste og demonstrere ny teknologi og er dermed et redskab, vækstteamet kan tage med i deres videre arbejde, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.

I 2010 omsatte det globale vandmarked for 2.700 milliarder kroner, mens vindindustrien inkasserede 1.000 milliarder kroner. Det forventes, at vandmarkedet vil vokse med godt 6,2 procent over de næste fem år, blandt andet fordi det globale vandforbrug vurderes at stige med 50 procent frem mod 2030.

Der er afsat 8,4 millioner kroner på finansloven for 2012, og yderligere 8,3 millioner kroner på finansloven for 2013. Den fremtidige drift af testcenteret vil blive brugerfinansieret.

Mest Læste

Annonce