Regeringen opretter nationalt testcenter for vandteknologi

27/8/12 10:55

Miljøministeriet

Miljøminister Ida Auken vil oprette testcenter, der skal hjælpe grønne teknologivirksomheder med at få afprøvet deres produkter. Det skal bidrage til at åbne for et nyt dansk eksporteventyr og skabe arbejdspladser i Danmark.

Danmark skal tilbage i sin førerposition indenfor eksport af vandteknologi. Derfor opretter miljøminister Ida Auken nu et nationalt testcenter for vand og klimatilpasning, så virksomheder kan få afprøvet miljøteknologiske opfindelser. Industrien får derved testfaciliteter og demonstrationsanlæg, så ny produkter kan udvikles, testes og demonstreres.

- Danske virksomheder har godt fat i lande som Kina og Rusland, men eksportpotentialet er langt større, så nu tilbyder vi det ypperste isenkram inden for måleinstrumenter, topmoderne laboratorier og andre demonstrationsfaciliteter. På den måde styrker vi ny forskning og udvikling i Danmark, øger eksporten og får flere i job, siger miljøminister Ida Auken.

Vandområdet kan udvikle sig til et sandt erhvervseventyr for Danmark, for eksportpotentialet er til stede. Derfor gælder det om at sætte gang i udviklingen og skabe bedre muligheder for innovation, forskning og rådgivning.

-Eksport af vandteknologi er et område, vi har meget fokus på. Vi har ikke råd til at sidde på hænderne, når de andre EU-lande skovler milliarder ind i ordrebøgerne. Danske virksomheder har masser af erfaring og knowhow på vandområdet, men nogle har svært ved at få deres produkter på markedet, og derfor skal vi hjælpe dem, siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr.

I dag eksporterer Danmark vandteknologi for 14,3 milliarder kroner om året. Det er mindre end tidligere. Inden for de sidste fem år er dansk industris andel af EU's samlede eksport af vandteknologi faldet med 12 procent. Lande som Italien, Tyskland og Sverige har en større vækst i eksporten end vi har. Det viser en ny rapport fra Damvad A/S. Hvis vi havde haft en tilsvarende vækst i eksporten som de andre EU-lande, ville vi eksportere næsten to milliarder kroner mere end vi gør i dag.

- Det nationale testcenter skal ses i sammenhæng med regeringens vækstteam, som arbejder på anbefalinger til, hvordan vi som nation bedst muligt omsætter vores styrker inden for rent vand til eksportsucceser. Testcentret giver bedre muligheder for at teste og demonstrere ny teknologi og er dermed et redskab, vækstteamet kan tage med i deres videre arbejde, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.

I 2010 omsatte det globale vandmarked for 2.700 milliarder kroner, mens vindindustrien inkasserede 1.000 milliarder kroner. Det forventes, at vandmarkedet vil vokse med godt 6,2 procent over de næste fem år, blandt andet fordi det globale vandforbrug vurderes at stige med 50 procent frem mod 2030.

Der er afsat 8,4 millioner kroner på finansloven for 2012, og yderligere 8,3 millioner kroner på finansloven for 2013. Den fremtidige drift af testcenteret vil blive brugerfinansieret.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.