Danmark indgår samarbejdsaftale med Mexico på sundhedsområdet

Politik

14/11/13 12:41

Sundhedsminister Astrid Krag har som led i et officielt besøg med kronprinseparret i Mexico underskrevet en samarbejdsaftale med sin mexicanske ministerkollega.

Aftalen betyder bl.a., at de to lande skal udveksle erfaringer om udviklingen af et effektivt sundhedsvæsen. Og regeringen håber også, at den kan åbne døre for danske virksomheder, som gerne vil have fodfæste i Mexico, der de kommende år forventes at forbedre befolkningens adgang til sundhedsydelser.

Og udfordringerne på sundhedsområdet er store i det mellemamerikanske land. Mexico, der har ca. 116 mio. indbyggere, slås bl.a. med fedme og diabetes, der truer den generelle folkesundhed. Hver tredje mexicaner er overvægtig, og ca. 11 pct. af de 20-79-årige har diabetes.

Det store antal overvægtige og diabetikere er en belastning for samfundet. Diabetes er i dag en af de hyppigste dødsårsager blandt mexicanerne, og Mexico har behov for at udvikle en ny sundhedspolitik og bedre behandlingsprogrammer for diabetespatienter. Derfor ser landet mod Danmark.

"I Danmark har vi mange års erfaring med at opbygge et velfungerende sundhedsvæsen. Og hvis vi med aftalen kan bidrage til at forbedre det mexicanske sundhedsvæsen, så flere eksempelvis kan blive behandlet for diabetes, der er blevet en folkesygdom i Mexico, er det selvfølgelig positivt", siger sundhedsminister Astrid Krag.

Hun håber også, at samarbejdsaftalen kan øge samhandlen mellem Mexico og Danmark:

"Selvom vi sammenlignet med Mexico er et lille land, så har vi en viden på sundhedsområdet både i det offentlige og private, som mexicanerne kan få gavn af. Vi har eksempelvis en særlig know-how om telemedicin, ældrepleje og sygehusbyggeri, og danske virksomheder, der producerer medicinsk udstyr og medicin, er også førende inden for deres felter. De vil selvfølgelig gerne øge eksporten til Mexico, og det får de forhåbentlig bedre muligheder for nu".

På trods af en høj økonomisk vækst, er Mexico fortsat et af de OECD-lande, der bruger relativt få midler på sundhedsvæsnet. Udgifterne forventes imidlertid at stige med ca. 9 pct. årligt de kommende år, bl.a. i takt med, at stadig flere mexicanere får sundhedsdækning.

I løbet af de næste 10 år forventes Mexico at blive blandt de 10 største økonomier i verden. Det er en af forklaringerne på, at Mexico er blandt lande, som regeringen har særlig fokus på i sin vækstmarkedsstrategi. Ambitionen er, at den danske eksport til Mexico i 2016 skal vokse med 50 pct. I 2012 var Danmarks vareeksport til Mexico 2,3 mia. kr.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.