Fremskridt men ikke i mål med kræftbehandlingen

Velfærd

03/03/2014

Freja Eriksen

8 ud af 10 patienter, der henvises til et sygehus i et kræftpakkeforløb, udredes og behandles inden for de tider, som anbefales af Sundhedsstyrelsen. Det viser de seneste kræftmonitoreringstal, som offentliggøres i dag.

Flere patienter med begrundet mistanke om kræft udredes og behandles inden for de faglige forløbstider, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Hvor det i 2. kvartal og 3. kvartal 2013 var henholdsvis 73 og 79 procent af de henviste patienter, der blev behandlet inden for den anbefalede tid, så viser nye tal fra Statens Serum Institut, at det var 80 procent i 4. kvartal 2013.

"Kræftpatienter skal selvfølgelig have en effektiv behandling af høj kvalitet. Og de 32 kræftpakkeforløb er vigtige, fordi de betyder, at patienter, der kan have en kræftsygdom, hurtig bliver udredt og kommer i behandling, hvis de er syge. Det er utrolig vigtigt, både fordi tid ofte kan være afgørende for, om man overlever en kræftsygdom, og fordi det kan være meget belastende for den enkelte at skulle gå og vente på at finde ud af, om man har kræft", siger sundhedsminister Nick Hækkerup og fortsætter:

"Derfor er jeg også tilfreds med, at de nye tal viser, at regionerne er blevet bedre til at få patienter, der henvises til sygehusene i et kræftpakkeforløb, igennem inden for de forløbstider, som Sundhedsstyrelsen angiver som faglig rettesnor. Men tallene viser også, at vi langt fra er i mål, og at der fortsat er plads til forbedringer – ingen tvivl om det", siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

De største fremskridt er sket for patienter, der henvises i et pakkeforløb, fordi der er mistanke om, at de har kræft i hjernen eller brystet. 96 procent af de patienter, som udviser symptomer på kræft i hjernen, og 79 procent af patienterne med symptomer på brystkræft behandles inden for tidsangivelserne. For de to pakkeforløb er det en forbedring på henholdsvis 12 og 8 procentpoint i forhold til 3. kvartal 2013.

Det er dog ikke på alle områder, at udviklingen går i den rigtige retning. Eksempelvis er det 72 procent af de henviste patienter, hvor der er mistanke om, at de har kræft i blæren, der kommer igennem kræftpakkeforløbet inden for den anbefalede tid. I forhold til 3. kvartal er det et fald på 10 procentpoint.

Samme tendens ses for patienter, der henvises til sygehusene i et kræftpakkeforløb, fordi der er mistanke om bugspytkirtelkræft. Hvor det i 3. kvartal 2013 var 94 procent af patienterne, som blev udredt og behandlet inden for standardforløbstiden, faldt andelen i 4. kvartal til 83 procent.

"Det er selvfølgelig rigtigt ærgerligt, når tallene går i den forkerte retning. Den udvikling skal stoppes, og jeg ved også, at regionerne arbejder benhårdt på at få rettet op, de steder, hvor der er problemer, så endnu flere patienter kommer igennem inden for de anbefalede tider", siger sundhedsministeren.

Se Sundhedsstyrelsens kommentarer til den nationale monitorering

Se flere tal på esundhed.dk (Statens Serum Instituts hjemmeside)
 

Mest Læste

Annonce